Συνολικά 41 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, σχεδιασμένες να ξεφεύγουν από τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, έφτασαν πέρυσι στην αγορά της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με νέα μέτρα.

Συνθετικά ναρκωτικά ονομάζονται συνήθως οι ουσίες που παράγονται με χημική τροποποίηση γνωστών ναρκωτικών, έτσι ώστε να μην καλύπτονται πλέον από τη νομοθεσία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεφεδρόνη, μια διεγερτική ουσία σχεδιασμένη να μιμείται το φυτικό ναρκωτικό κατ, η οποία πωλούνταν ελεύθερα ως «τροφή για φυτά»

Ο αριθμός των συνθετικών ναρκωτικών ολοένα και αυξάνεται: το 2009 είχαν αναγνωριστεί 24 τέτοιες ουσίες, ενώ 115 έχουν καταγραφεί από το 2005 έως σήμερα.

«Νέα συνθετικά ναρκωτικά γίνονται ευρέως διαθέσιμα με πρωτοφανείς ρυθμούς στην Ευρώπη. Μπορούν να είναι τοξικά και εθιστικά και να έχουν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες δράσεις» δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Το υφιστάμενο σύστημα για την ανίχνευση αυτών των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη μεγάλη αύξηση» επισήμανε.

Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να λάβει μέτρα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Θα μπορούσαν όμως να εναρμονίζουν τους ελέγχους κατά των ναρκωτικών με τις διαδικασίες που ισχύουν ήδη για τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πάντως, έχουν αρχίσει να απαγορεύουν όχι μόνο συγκεκριμένα ναρκωτικά, αλλά και όλες τις ουσίες με παρόμοια δομή και δράση.

Σύμφωνα με το Reuters, πανευρωπαϊκές απαγορεύσεις σε νέα συνθετικά ναρκωτικά έχουν εφαρμοστεί μόνο δύο φορές μέχρι σήμερα: η πρώτη αφορούσε τη βενζοπιπεραζίνη (BZP) ένα διεγερτικό που ενοχοποιήθηκε για ψυχωτικά επεισόδια και επιληπτικές κρίσεις, και η δεύτερη αφορούσε τη μεφεδρόνη.

Στο στόχαστρο μπαίνει τώρα το «Spice», ένα συνθετικό ανάλογο της κάνναβης.

Η Ευρώπη έρχεται πρώτη στη λίστα όσον αφορά το ποσοστό των νέων που έχουν χρησιμοποιήσει συνθετικά ναρκωτικά (16%). Ακολουθούν η Πολωνία και η Λετονία (9%), η Βρετανία (8%) και το Λουξεμβούργο (7%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr