Κωστούλας Γεώργιος

Η δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (reprofiling ή αναδιάταξη) δεν πρόκειται να εξετασθεί μέχρι η Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπρόσθετες περικοπές δαπανών και ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, είπε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, στο Brussels Economic Forum, είπε μεταξύ άλλων ότι η παρέμβαση της ΕΕ τον Μάιο του 2010 απέτρεψε την ελληνική πτώχευση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν ληφθούν και νέα βήματα. Περιμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινούνται με δύο ταχύτητες, καθώς ορισμένες ανακάμπτουν δυναμικά, ενώ άλλες προσπαθούν να ξεπεράσουν την υφεση ή την στασιμότητα.

Η επιστροφή των πλέον ευάλωτων οικονομιών σε θετικό πρόσημο συνδέεται και με την επίλυση της κρίσης χρέους, σημείωσε.

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών, δήλωσε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και είπε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ