Αφορμή για να συνδράμουμε στον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (ή Βικιπαίδεια), αποτελεί ο εορτασμός της επετείου 10 χρόνων στις 15 Ιανουαρίου, από τότε που η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια δημοσίευσε το πρώτο της λήμμα. Η Βικιπαίδεια έχει μόλις 58.500 λήμματα και ο ρυθμός αύξησης των λημμάτων της δεν ακολουθεί αυτόν της πλούσιας αγγλικής, που περιέχει πάνω από 3,5 εκατομμύρια, αριθμός που σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Κι όμως, ο καθένας θα μπορούσε να γράψει κάτι, «δεν είναι για σοφούς» (αφού το σύστημα επιθεώρησης επιτρέπει διόρθωση σε ανακρίβειες). Επαγγελματίες, καθηγητές, άνθρωποι που λατρεύουν μια δραστηριότητα, ένα χόμπι θα μπορούσαν να γράψουν στην Βικιπαίδεια…

Έτσι, στο πλαίσιο της δράσης για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια) και με αφορμή του εορτασμού της συμπλήρωσης 10 χρόνων της Wikipedia, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας διοργανώνουν εκδήλωση – workshop στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 17.30, στο Μικρό Αμφιθέατρο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Τι είναι η Βικιπαίδεια και ποιες είναι οι αρχές της
  • Πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας
  • Πως έγραψα το πρώτο μου άρθρο.
  • Ροή εργασίας στη Βικιπαίδεια: τρόπος συνεργασίας, εξέλιξη άρθρου, διαδικασίες διαγραφής, συντάκτες και ρόλος διαχειριστών.
  • Επίδειξη δημιουργίας ενός τέλειου stub. Δημιουργία ενός άρθρου με βασική μορφοποίηση. Τρόπος επεξεργασίας

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν στην εμπειρία της Βικιπαιδείας είτε ως χρήστες, είτε ως συντάκτες που θέλουν να ενημερωθούν για το πως μπορούν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της Βικιπαιδείας. Οι παρουσιάσεις γίνονται σε χώρο με πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi) έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, εφόσον διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου.

{{{ moto }}}

Επειδή οι θέσεις στο workshop είναι περιορισμένες (μόνο 60 συμμετέχοντες), για τη συμμετοχή σας παρακαλείστε να εγγραφείτε στη σχετική φόρμα.

Εκτός από αυτή την εκδήλωση όμως, γίνονται πολλές ακόμα, όπως μαθαίνουμε από την Wikipedia:

In.gr Τεχνολογία