Περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων τους θα κληθούν να επιβάλλουν και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως το υπουργείο θα ζητήσει από τις διοικήσεις τους «ανάλογες κινήσεις» με εκείνες που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις μη εισηγμένες.

Η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, σχετική επιστολή στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ανέφερεο. Γ.Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters,πως«και οι εισηγμένες πρέπει να προσφέρουν στην προσπάθεια εξορθολογισμού».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, πλην της ΑΤΕbank, για την οποία συνεξετάζεται με την τρόικα σχέδιο αναδιάρθρωσης και στην οποία σχεδιάζεται να περικοπούν κατά 10% οι μικτοί μισθοί άνω των 1.800 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν αντίστοιχη παρέμβαση και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο είναι μεγαλομέτοχος σε σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων, όπως στη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ. Από τη ρύθμιση θα εξαιρείται, ωστόσο, το ανώτατο διοικητικό τους προσωπικό, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος, οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ θα επιβάλλουν πλαφόν 4.000 ευρώ στους μεικτούς μισθούς των εργαζομένων τους και περικοπή 10% στις συνολικές αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ. Το υπουργείο αναφέρει πωςπερίπου το 90% των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν ήδη υποστεί απώλειες εισοδήματος μετά τον πρώτο γύρο περικοπών που επιβλήθηκε μετά την ψήφιση του μνημονίου τον Μάιο. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στις κλίμακες του ΦΠΑ και θεσμοθέτηση επιχειρησιακών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ