Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα, Παρασκευή, συμβασιούχοι, μετά τα επεισόδια της Πέμπτης και τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Την είσοδο φρουρούν δυνάμεις της αστυνομίας, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει εκ νέου το κλείσιμο της Ακρόπολης. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σε μια κίνηση αλληλεγγύης.

Νωρίς το πρωί δημιουργήθηκε μικροένταση, όταν κάποιοι άνοιξαν την πλαϊνή είσοδο από την Διον. Αεροπαγήτου, επιτρέποντας την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο ομάδας τουριστών. Όταν αυτή η κίνηση έγινε αντιληπτή, συμβασιούχοι κινήθηκαν προς την είσοδο αυτήν και την απέκλεισαν.

Εκπρόσωποί των συμβασιούχων κατήγγειλαν ότι στην Ακρόπολη βρίσκονται υπάλληλοι από άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Μετά από την ένταση, δεν επετράπη σε άλλους τουρίστες να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο και μέχρι αυτήν την ώρα η Ακρόπολη δεν λειτουργεί.

Οι συμβασιούχοι παραμένουν έξω από την κεντρική είσοδο της Ακρόπολης, που φρουρείται από δυνάμεις της αστυνομίας, και αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Δηλώνουν, ωστόσο, αποφασισμένοι να παραμείνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έως τις 12:00, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για το τι θα πράξουν τις επόμενες ώρες.

Πάντως και η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει εκ νέου το κλείσιμο της Ακρόπολης.

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή, για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες» δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Το πρωί της Πέμπτης επικράτησε ένταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά τη χρήση δακρυγόνων που έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ προκειμένου να αναγκάσουν τους συμβασιούχους, που ήταν εκεί από την Τετάρτη, να αποχωρήσουν.

Τόσο συμβασιούχοι όσο και δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση στην κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες εργαζομένων που διαμαρτύρονται.

Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που είχαν παραμείνει στις εργασίες τους βάσει της τροπολογίας Σαμαρά, η οποία τους καλύπτει έως της 31 Οκτωβρίου οπότε μένουν άνεργοι (αφορά 325 ανθρώπους). Για αυτούς το υπουργείο δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Στη δεύτερη ανήκουν όλοι οι έκτακτοι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει ο Νόμος Παυλόπουλου, δηλαδή έχουν δικαίωμα 24μηνης εργασίας και εν συνεχεία απολύονται.

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι το θέμα των συμβασιούχων έχει απασχολήσει την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, η οποία «αναγνώρισε κάποια από τα δίκαιά τους», προσθέτοντας επίσης ότι στο πλαίσιο της «δίκαιης αντιμετώπισης» των συμβασιούχων έχει ήδη αποφασιστεί και ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ