Τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας γιορτάζει το Σάββατο η Χιλή με τη σκέψη των πολιτών στο δράμα των 33 μεταλλωρύχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης.

Οι εκδηλώσεις θα είναι λιτές, σε μια χώρα που πρόσφατα δοκιμάστηκε και από έναν ισχυρότατο σεισμό με πολλά θύματα και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει η El Pais, οι ζημιές από το σεισμό υπολογίζονται στο 17% του ΑΕΠ, όταν οι αντίστοιχες ζημιές από τον τυφώνα «Κατρίνα» στις ΗΠΑ επηρεάσαν μόλις το 1% του ΑΕΠ των Αμερικανών.

Σε κάθε περίπτωση, τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας βρίσκουν τη χώρα σε καλή οικονομική κατάσταση: το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και είναι το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νοτίου Αμερικής, λόγω και του μικρού (σχετικά) πληθυσμού της Χιλής.

Η ύφεση του 2009 επηρέασε την οικονομία της Χιλής με το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να φτάνει το 15%. Είναι όμως πολύ χαμηλότερο από το 38% του 1990, όταν η χώρα απέκτησε και πάλι δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ο Πινοτσέτ έγινε ισόβιος γερουσιαστής.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διάλογος με τις κοινότητες των ιθαγενών που ζουν στη χώρα.

«Έχουμε ένα μεγάλο χρέος έναντι των κοινοτήτων των ιθαγενών και ιδιαίτερα έναντι των μαπούτσε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μαπούτσε (mapuche) ζούσαν στο κεντρικό τμήμα της Χιλής, περνώντας όμως και το φυσικό σύνορο των Ανδεων, στην άλλη πλευρά που είναι η Αργεντινή.

Σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού και οι περιοχές στις οποίες ζουν (παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος τους έχει μετακομίσει στα περίχωρα της πρωτεύουσας) είναι από τις φτωχότερες της Χιλής.

Ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Μάλιστα ο διάλογος θα γίνει στην «καρδιά» των περιοχών που ζουν οι μαπούτσε και όχι στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις πριν το τέλος του χρόνου» δήλωσε στέλεχος της χιλιανής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 τουλάχιστον τρία μέλη της κοινότητας των μαπούτσε προχώρησαν σε πολυήμερη απεργία πείνας με αίτημα να επιστραφούν στους ιθαγενείς τα εδάφη που έχασαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ