Παρά τις αντιδράσεις των ιθαγενών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Μπέλο Μόντε, που θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, στον παραπόταμο Σινγκού του Αμαζονίου.

Το φράγμα, μήκους έξι χιλιομέτρων, θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη που θα καλύψει 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θα εκτοπίσει 50.000 κατοίκους της βόρειας επαρχίας Πάρα, κυρίως αυτόχθονες του Αμαζονίου.

Τα σχέδια για την κατασκευή του είχαν εγκαταλειφθεί τη δεκαετία του 1990 λόγω των αντιδράσεων. Το πρόγραμμα τελικά επανήλθε λόγω των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ωστόσο ο διαγωνισμός για την υλοποίησή του πάγωσε τρεις φορές λόγω της δικαστικής διαμάχης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε τελικά στο εφετείο και υπέγραψε συμβόλαιο με την κατασκευάστρια κοινοπραξία Norte Energia, αναφέρει το BBC.

Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στην Μπραζίλια, ο Ντα Σίλβα δήλωσε ότι και ο ίδιος είχε αρχικά ταχθεί εναντίον της κατασκευής του φράγματος. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές μίλησα εναντίον του Μπέλο Μόντε χωρίς να γνωρίζω καν περί τίνος πρόκειται» είπε.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου, και επισήμανε ότι η κοινοπραξία θα πληρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του πλούσιου οικοσυστήματος της περιοχής.

Το φράγμα του Μπέλο Μόντε θα παράγει έως και 11 Gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 23 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, μετά το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα και το φράγμα του Ιταϊπού στον ποταμό Παρανά, το οποίο ανήκει από κοινού στη Βραζιλία και την Παραγουάη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ