Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, υποχώρησε την Τετάρτη το ευρώ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα κατρακύλησε μέχρι τα 1,31,45 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου 2009, από 1,3175 την Τρίτη.

Το ευρλω υποχωρεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του γεν, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η στερλίνα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα και το βρετανικό νόμισμα στο επίκεντρο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Οι αγορές πιέζουν την ΕΕ να επεκτείνει τον μηχανισμό στήριξης και για άλλες χώρες, πέρα από την Ελλάδα, στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων κρατικού δανεισμού από την Πορτογαλία και την Ισπανία έως την Ιρλανδια και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχήματα στην αγορά υπέρ της περαιτέρω πτώσης του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές «short» θέσεις στο ευρώ αυξήθηκαν στις 71.424 στις 20 Απριλίου, έναντι 55.464 μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Agricole, το ευρώ ίσως υποχωρήσει το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 1,30 δολαρίων.

ΕΚΤ: Η ελληνική κρίση δεν απειλεί το ευρώ

Το κίνητρο πίσω από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι η διασφάλισης της ευρύτερης χρηματοοικονομικής σταθερότητας, και όχι η διάσωση της χώρας, είπε την Τετάρτη ο Αξελ Βέμπερ, μέλος τουΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κίνητρο για την προετοιμασία των μέτρων στήριξης είναι να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και όχι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, η οποία μπήκε μόνη της σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπεσε ομιλία του σε συνέδριο γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις απειλές που αποτελούν για το ευρώ τα προβλήματα της Ελλάδας: «Η ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν κινδυνεύει από το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και θα βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει έτσι», υποστήριξε.

Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο ΥβΜερς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, έχουμε προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και, όπως είπα, απαιτείται τώρα απόλυτη πειθαρχία», είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για την Ελλάδα.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν αναλάβει την αποστολή να φέρουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, σημείωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασηςέκθεσης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ