36

Τρεις γίγαντες της τεχνολογίας, η Μιcrosoft, η Yahoo και η Amazon, δηλώνουν συμμετοχή σε μια συμμαχία που προσπαθεί να εμποδίσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Google με εκδότες και συγγραφείς.

Οι τρεις εταιρείες θα λάβουν ενεργό μέρος στη Συμμαχία Aνοιχτού Βιβλίου (OBA), δήλωσε στη Wall Street Journal ο Πίτερ Μπράντλεϊ, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Internet Archive, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία κατά του Google Books.

Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός της Google με τους εκδότες και τους συγγραφείς θα επιτρέψει στην υπηρεσία Google Books να γίνει μονοπώλιο στις ψηφιακές βιβλιοθήκες.

«Η Google προσπαθεί να μονοπωλήσει το σύστημα βιβλιοθηκών. Αν αυτή η συμφωνία προχωρήσει, θα προσπαθήσει να γίνει η βιβλιοθήκη και η μόνη βιβλιοθήκη» υποστήριξε στο BBC ο Μπρούστερ Κάλε, ιδρυτής του Internet Archive.

Επιφυλάξεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξέφρασαν και οργανώσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων το Electronic Frontier Foundation και το Consumer Watchdog. Οι διαφωνίες τους αφορούν όχι το θέμα του ανταγωνισμού, αλλά την προστασία της ιδιωτικότητας των αναγνωστών.

Διαμάχη

To 2004 η Google ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης κειμένων για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του κόσμου, με τη δική της μηχανή αναζήτησης. Στην περίπτωση έργων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, οι χρήστες μπορούν να δουν μόνο αποσπάσματα του κειμένου.

Το 2005, όμως, η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και το Σωματείο Συγγραφέων κατέθεσαν αγωγή κατά της Google για μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το 2008, η Google πρότεινε στους ενάγοντες εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 125 εκατ. δολαρίων. Με το ποσό αυτό θα δημιουργηθεί ένα μητρώο όπου οι εκδότες και οι συγγραφείς θα μπορούν να καταχωρούν τα έργα τους για να αποζημιώνονται. Από τις ψηφιακές πωλήσεις βιβλίων, το 70% θα πηγαίνει στους εκδότες, ενώ η Google θα κρατά το υπόλοιπο 30%.

Όσοι συγγραφείς και εκδότες θέλουν να απέχουν από το Google Books, θα πρέπει να το δηλώνουν.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη δέχεται σχόλια και ενστάσεις για την πρόταση συμβιβασμού έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, δικαστήριο στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει την αγωγή κατά της Google.

Σε μια σχετική αλλά ξεχωριστή εξέλιξη, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα για τις δυνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας ανάμεσα στην Google, τους εκδότες και τους συγγραφείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο