36

Επίγεια τηλεσκόπια κατέγραψαν δραματικές εικόνες της γιγάντιας κηλίδας που δημιούργησε στην επιφάνεια του Δία η αναπάντεχη πρόσκρουσης ενός μεγάλου αντικειμένου, πιθανώς κομήτη.

Η NASA ενημερώθηκε από ερασιτέχνη αστρονόμο το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου και πρόλαβε να απαθανατίσει το σπάνιο φαινόμενο με το μεγάλο τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο Μάουνα Κέα της Χαβάης, ανακοίνωσε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια.

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που είδαμε τον Δία ακριβώς τη σωστή στιγμή, τη σωστή ώρα, τη σωστή πλευρά του Δία, ώστε να γίνουμε μάρτυρες του συμβάντος. Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε σχεδιάσει καλύτερα» σχολίασε ο Γκλεν Όρτον, ερευνητής του εργαστηρίου.

Το 1994, ο Δίας είχε γίνει ο στόχος της πρώτης πρόσκρουσης κομήτη που παρακολούθησε σχεδόν ζωντανά η ανθρωπότητα: ο κομήτης Σούμεϊκερ-Λέβι 9 είχε διαλυθεί τότε σε κομμάτια που φωτογραφήθηκαν να χτυπούν τον πλανήτη και να σχηματίζουν πάνω του κηλίδες μεγαλύτερες από τη Γη.

Το αντικείμενο που χτύπησε τον αέριο γίγαντα 15 χρόνια μετά πιθανώς ήταν και πάλι κομήτης, εκτιμούν οι αστρονόμοι της NASA. Δεν πρόλαβαν πάντως να δουν τι ήταν αυτό που προσέκρουσε στο νότιο ημισφαίριο του Δία.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στο υπέρυθρο και εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και κατέγραψαν ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία.

Στην εικόνα διακρίνεται μια γιγάντια, έντονη, ελλειπτική κηλίδα, η οποία αντιστοιχεί στο σημείο πρόσκρουσης, και ένα σύννεφο από συντρίμμια που κινούνται ανοδικά στην ατμόσφαιρα προς τα βορειοδυτικά της κεντρικής κηλίδας.

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε επίσης θέρμανση της τροπόσφαιρας και αύξηση της εκπομπής αέριας αμμωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press