27

Θετικά αντιμετωπίζει κατ αρχήν η Κομισιόν την πρόταση που κατέθεσαν οκτώ κράτη μέλη (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Σλοβακία) ως εναλλακτική λύση στον προωθούμενο από την Επιτροπή ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του τομέα της παραγωγής ενέργειας από τον τομέα της διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια επιτρόπου Αντρις Πίμπαλγκς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί «ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μέσα στο 2008».

Όπως είπε, η Επιτροπή εξετάζει αυτή την εναλλακτική λύση και προτίθεται να προχωρήσει σε διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η πρόταση των οκτώ χωρών προβλέπει την παροχή της δυνατότητας στους παραδοσιακούς παραγωγούς ενέργειας των κρατών μελών να διατηρούν και την ιδιοκτησία των δικτύων διανομής της ενέργειας. 

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά συνιστά έναν «τρίτο δρόμο» στις δύο προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει η Επιτροπή και οι οποίες προέβλεπαν είτε την πώληση των δικτύων διανομής είτε την ενοικίασή τους.

Οι οκτώ χώρες αντιπροτείνουν, επί της ουσίας, τη διαχείριση των δικτύων διανομής από τους παραδοσιακούς (κρατικούς) παραγωγούς ενέργειας με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα στους ανεξάρτητους (ιδιώτες) παραγωγούς να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα διανομής.

Οι οκτώ αυτές χώρες σχηματίζουν τη λεγόμενη «αναστέλλουσα μειοψηφία» στο Συμβούλιο υπουργών και έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής.

Η πρόταση των οκτώ χωρών που δεν επιθυμούν τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της παραγωγής από τη διανομή ενέργειας, όπως και οι τροποποιήσεις που θα καταθέσει η Επιτροπή επί της αρχικής της εισήγησης, αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ