27

Το πράσινο φως στη συμφωνία της ΔΕΗ με την γερμανική RWΕ για τη δημιουργία νέων μονάδων ρεύματος, στις οποίες οι Γερμανοί θα κατέχουν το 51% και το μάνατζμεντ, φαίνεται πως ανάβει η κυβέρνηση.

Το θέμα της συνεργασίας, το οποίο έχει πυροδοτήσει έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, συζητήθηκε την Πέμπτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ.Φώλια.

Ωστόσο, επισήμως δεν επιβεβαιώνεται τίποτα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σήμερα (Τρίτη) σε ερώτηση αν επιβεβαιώνονονται οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον κ. Χ.Φώλια έδωσε το πράσινο φως για την στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με γερμανική εταιρεία, απάντησε ότι σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ -που είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο- δεν γνωρίζει πόσο ασχολείται ο αρμόδιος υπουργός με τις επενδύσεις που κάνει οπουδήποτε.

«Αυτό είναι θέμα που αφορά πρωτίστως τη ΔΕΗ και δεν φτάνει σε επίπεδο πρωθυπουργού», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Η συνεργασία με την RWΕ φαίνεται να είναι καλή. Μακάρι να προχωρήσει και μακάρι να προχωρήσουν ανάλογες συνεργασίες της ΔΕΗ και με άλλους ξένους ομίλους για νέες μονάδες», έλεγαν κυβερνητικές πηγές στα Νέα.

Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για να επιλέξει συνεταίρο, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι από την ώρα που η συμμετοχή της στο εν λόγω σχήμα είναι μειοψηφική (θα έχει το 49% και το 51% η RWΕ), δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ένα άλλο θέμα αφορά στην πρόθεση της ΔΕΗ να αγοράσει από την RWΕ δύο μεταχειρισμένους αεριοστροβίλους για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτρισμού για το καλοκαίρι.

Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης παρείχαν κάλυψη στη διοίκηση της εταιρείας και σε αυτό το ζήτημα και όλα δείχνουν ότι στις 29 Ιανουαρίου το πολυσυζητημένο μνημόνιο συνεργασίας (θα συζητηθεί ξανά στο ΔΣ) είναι πολύ πιθανό να ψηφιστεί.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μιλούν για «ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο», καθώς υποστηρίζουν ότι η κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων ισχύος 1.600MW θα οδηγήσει στη ματαίωση δημιουργίας αντίστοιχων μονάδων του προγράμματος αντικατάστασης.

Έτσι, η ΔΕΗ θα αποκτήσει συνεταίρο με ποσοστό 51%, στο υπάρχον παραγωγικό της δυναμικό, τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ