38

Τις κατευθύνσεις στις οποίες καταλήγει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό παρουσιάζει μιλώντας στην Ελευθεροτυπία ο επικεφαλής της Νίκος Αναλυτής, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα θα μείνουν λιγότερα από 12 ασφαλιστικά ταμεία συνολικά.

Παραδέχεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα καθυστερήσουν, αλλά σε αυτό δεν βλέπει κάποια σκοπιμότητα λόγω έλευσης εκλογών.

Τονίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, καθώς σήμερα έχουμε έναν εργαζόμενο για έναν συνταξιούχο και επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει κατατάξει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου με προοπτική για περισσότερους συνταξιούχους και λιγότερους εργαζόμενους σε 30 χρόνια.

Επίσης, αναφέρει ότι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η δομή του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, που είναι πολύπλοκη και άδικη. «Τα Ταμεία είναι έτσι κατανεμημένα που πρώτον δεν βρίσκει κανείς άκρη ενώ είναι και ακριβά στη διαχείριση. Έχουμε 140 Ταμεία και αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και ας έχουν μειωθεί».

Υποστηρίζει ότι σε λιγότερα Ταμεία οι έλεγχοι θα είναι ευκολότεροι και θα μειωθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής, το οποίο αποδίδει, όπως και τα χρέη τα χρέη του κράτους απέναντι στα Ταμεία, στην περιπλοκότητα του συστήματος.

«Όλα αυτά είναι μέσα στο στρεβλό σύστημα. […] Εάν υπήρχε ένα Ταμείο για όλο τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μπορούσε η ‘Ολυμπιακή’ να αποφύγει την πληρωμή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση ποιο είναι το κρίσιμο έτος για την Ελλάδα απαντά: «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 2017 θα χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στις εισροές και τις εκροές. Δεν μιλούμε βέβαια για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ακόμη, αναφέρει πως θα πρέπει μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια να έχουν μείνει τρεις ως τέσσερις μεγάλοι ασφαλιστικοί φορείς, ένας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και εργάτες, ένας για τους δημόσιους, ένας για τους αγρότες και ένας για τους αυτοαπασχολούμενους.

Όρια ηλικίας

Όσο για τα όρια ηλικίας εμμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει και παλαιότερα, δηλαδή να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για να παραμένουν οικειοθελώς στην εργασία οι άνω των 65.

Αντίδραση του ΚΚΕ


«Τα σημερινά δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου έρχονται με τον τρόπο τους να επιβεβαιώσουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι είναι προαποφασισμένα νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

» Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για τα αντεργατικά μέτρα που θα πάρουν μετεκλογικά, είτε ο ένας αναδειχθεί στην κυβέρνηση είτε ο άλλος, όμως προεκλογικά προσπαθούν να το κρύψουν.

» Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια αποδυναμώνοντάς τους και ενισχύοντας το ΚΚΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ