91

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα η έκθεση «Χρονικό Ανασκαφών των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα: Τα φύλλα του Βιβλίου της Γης Αποκαλύπτουν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση παρουσιάζει την ερευνητική δράση ξένων αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται τα στάδια εξέλιξης 16 αρχαιολογικών ερευνών στην χώρα μας, θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου.

Η έκθεση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και συνοδεύεται από την έκθεση της ΔΙΠΚΑ «Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα-Από τον 19ο στον 21ο αιώνα».

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 17 ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, με παλαιότερη τη Γαλλική Σχολή Αθηνών που ιδρύθηκε το 1846 και νεότερο το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών (ιδρύθηκε το 1997).

Τα εγκαίνια έγιναν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα απάντησε: «Παραμένουμε αμετακίνητοι στο αίτημά μας και νομίζω ότι με την ολοκλήρωση του νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην Αθήνα τα πράγματα πιέζουν όλο και περισσότερο τη βρετανική πλευρά. Δεν αισιοδοξώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα αλλάξει ριζικά το κλίμα, έχουμε όμως ενδείξεις ότι εξετάζεται πια πολύ πιο σοβαρά, από βρετανικής πλευράς, το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ