36

Η κάμερα και το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini εντόπισαν στην επιφάνεια του Τιτάνα θάλασσες από υγρούς υδρογονάνθρακες σε μέγεθος όσο το μισό Αιγαίο.

Το Cassini της NASA, που μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004, είχε ήδη ανακαλύψει συμπλέγματα μικρών λιμνών, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονταν την ύπαρξη πολύμεγαλύτερων όγκων υγρών υδρογονανθράκων.

Δείτετο βίντεο (αρχείο .mov, 56MB) που δημιουργήθηκε από σειρά φωτογραφιών των λιμνών του Τιτάνα.

Μία από τις δύο θάλασσες που εντοπίστηκαν τώρα κοντά στον ομιχλώδη νότιο πόλο του πλανήτη έχει έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι περιέχει πράγματι για υγρό, η επιφάνεια του σχηματισμού είναι σκοτεινή και εξαιρετικά λεία και οι υπόλοιπες ιδιότητές της παραπέμπουν στις γήινες θάλασσες.

Το υγρό των τιτάνιων θαλασσών είναι πιθανώς ένα μείγμα μεθανίου και αιθανίου, υδρογονανθράκων που σχηματίζουν πυκνά σύννεφα πάνω από το φεγγάρι και πιθανώς πέφτουν στην επιφάνεια υπό μορφή βροχής.

Ο Τιτάνας, περίπου 50% μεγαλύτερος από τη Σελήνη, είναι ο δεύτεροςμεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα, μετά τον Γανυμήδη του Δία. Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα σώματα εκτός της Γης που διαθέτουν πυκνή ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από άζωτο.

Η τελευταία ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της Σεληνιακής και Πλανητικής Εταιρείας στο Τέξας. Το Cassini φωτογράφησε τους σκοτεινούς σχηματισμούς τον περασμένο μήνα και θα τους μελετήσει εκ νέου από καλύτερη θέση στο επόμενο πέρασμά του από τον Τιτάνα τον Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ