43

Νέα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το 1613 π.Χ, τελικά δεν ευθύνεται για την παρακμή του μινωικού πολιτισμού, παρουσιάζονται την Πέμπτη σε ειδική διάλεξή του ηφαιστειολόγου δρ Γ.Βουγιουκαλάκη στην Αρχαιολογική Εταιρεία.

Η ομιλία του έχει θέμα «Η μινωική έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης» και διοργανώνεται από την Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας και το Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη και τα κοντινά νησιά σε ακτίνα 50-60 χιλιομέτρων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η απουσία πρόδρομων φαινομένων και η ταχεία εξέλιξη της έκρηξης δεν επιτρέπει να θεωρηθεί πιθανό ότι οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να το εγκαταλείψουν.

» Oι κάτοικοι περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, που καλύφθηκαν από λεπτή στάχτη και δοκιμάστηκαν έντονα από τον ηφαιστειακό χειμώνα των επόμενων δύο ετών, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης» επισημαίνει, σύμφωνα με τα Νέα, ο κ. Βουγιουκαλάκης.

Όσο για τα αλλεπάλληλα παλιρροϊκά κύματα που προκάλεσε η έκρηξη και σάρωσαν τις ακτές των κοντινών νησιών και της Βόρειας Κρήτης, ο κ. Βουγιουκαλάκης τονίζει ότι το φαινόμενο αυτό «μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε ελλιμενισμένα πλοία και παραθαλάσσιους οικισμούς, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί καίριο πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει την έναρξη της παρακμής του μινωικού πολιτισμού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ