« 3ος Χρόνος > Υγεία

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Η οδοντοφυΐα -η εμφάνιση δηλαδή των είκοσι νεογιλών- ολοκληρώνεται στην ηλικία των τριών χρόνων περίπου, οπότε και θα πρέπει να προγραμματίσετε την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο. Η ύπαρξη και ο σχηματισμός των παιδικών δοντιών είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, γιατί αποτελούν το όργανο μάσησης και ομιλίας του παιδιού και τον προθάλαμο που θα δεχτεί τα μόνιμα δόντια.

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει μόλις η οδοντοφυΐα του ολοκληρωθεί, δηλαδή κάποια στιγμή τον τρίτο χρόνο. Ο παιδοδοντίατρος θα ελέγξει και θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού και θα θέσει ένα προληπτικό πρόγραμμα υγιεινής, που συνήθως περιλαμβάνει φθορίωση. Θα του δείξει πώς να πλένει τα δόντια του σωστά και θα το ενημερώσει ότι οι πολλές καραμέλες μπορεί να τα βλάψουν.

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί καλή σχέση του παιδιού με το γιατρό από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, γι’ αυτό φροντίστε να το έχετε ενημερώσει από πριν για τη συνάντηση. Για να το προετοιμάσετε και να το εξοικειώσετε με την ιδέα της πρώτης επίσκεψης στον παιδοδοντίατρο, παίξτε το ρόλο του ασθενή και του γιατρού στο σπίτι σαν παιχνίδι. Πείτε του να ανοίξει το στόμα για να μετρήσετε τα δόντια του και ότι το ίδιο θα κάνει και ο γιατρός.

Τα πιο συχνά προβλήματα στην ηλικία των τριών είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

Ο βασικός συντελεστής για να ξεκινήσει το καταστροφικό της έργο η τερηδόνα είναι η κατανάλωση κυρίως γλυκών και ζάχαρης, ιδιαίτερα εάν η ζάχαρη παραμείνει στα δόντια. Γι’ αυτό και οι γλυκοί πειρασμοί θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ όταν γίνεται κατανάλωσή τους είναι απαραίτητο μετά να ακολουθεί πλύσιμο των δοντιών.

Η ουλίτιδα αποτελεί επίσης την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των παιδικών ούλων, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνισή της είναι η έλλειψη ή η κακή στοματική υγιεινή.

Ο τραυματισμός των δοντιών και των ούλων είναι επίσης συνηθισμένο φαινόμενο στα τρίχρονα που πέφτουν συχνά. Η πιο συνηθισμένη βλάβη στα νεογιλά δόντια είναι η νέκρωση του πολφού. Συμπτώματα της βλάβης αυτής μπορεί να είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος. Σε περίπτωση τραυματισμού των νεογιλών δοντιών, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον παιδοδοντίατρο, γιατί ο τραυματισμός τους μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική διάπλαση των μόνιμων δοντιών.

Επίσης, θα πρέπει να το προσέχετε ιδιαίτερα την περίοδο που είναι άρρωστο. Ο υψηλός πυρετός μπορεί να διαταράξει την ισορροπία ασβεστίου στο αίμα του παιδιού, με αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια που διαπλάθονται εκείνη τη χρονική περίοδο. Καλό είναι μάλιστα να αποφεύγονται οι τετρακυκλίνες ως αντιβιοτικά, γιατί μπορεί να χρωματίσουν τα δοντάκια που διαμορφώνονται τότε.