Νέα Υόρκη: Οι νεαροί εργαζόμενοι που αγχώνονται πολύ εξαιτίας της δουλειάς τους μπορεί να είναι επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν με επικεφαλής τον Δρ Φίλιπο Ρηντ μίλησε με 985 εργαζόμενους και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν υψηλά ποσοστά εργασιακού άγχους στην αρχή της μελέτης ήταν πιθανότερο να κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, κοκαΐνης, ηρωίνης ή άλλων ναρκωτικών έναν χρόνο αργότερα.

Ειδικότερα, οι δουλειές με μικρό έλεγχο, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μικρή επιτρεπόμενη αυτονομία στην επίτευξη των στόχων, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο χρήσης ναρκωτικών.

Εφόσον, η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που αρχικά δεν έκαναν χρήση ουσιών, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, το εργασιακό άγχος προηγείται της κατάχρησης ουσιών, και όχι το αντίθετο.

Το υψηλό εργασιακό άγχος συνήθως πηγάζει από επαγγελματικές ενασχολήσεις που είναι ψυχικά και πνευματικά απαιτητικές δίνοντας ελάχιστα περιθώρια στον εργαζόμενο να πάρει αποφάσεις ή πρωτοβουλίες.

Στην παρούσα έρευνα, το αυξημένο εργασιακό άγχος συνδέθηκε με τον κίνδυνο ουσιοεξάρτησης, αλλά η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος σχετιζόταν ειδικότερα με τις εργασίες με χαμηλό προφίλ ελέγχου.

Συνολικά, σχεδόν το 5% του δείγματος θεωρήθηκαν εξαρτημένοι από ουσίες έναν χρόνο αργότερα. Αυτοί που είχαν αναφέρει αρχικά εργασία με χαμηλό προφίλ ελέγχου είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες ουσιοεξάρτησης.

Τα στοιχεία αυτά είναι συναφή με άλλα που έχουν διαπιστώσει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των εργαζομένων με μικρό έλεγχο επί του αντικειμένου εργασίας.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα ήταν τμήμα δείγματος άλλης μελέτης το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την παιδική ηλικία, γεγονός που επέτρεψε στον Δρ Ρηντ να λάβει υπόψη ορισμένους δημογραφικούς παράγοντες (μόρφωση, επαγγελματική απασχόληση των γονέων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας). Επίσης εκτίμησε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου όπως η τάση προς ανυπακοή ή η λήψη ρίσκων στην παιδική ηλικία, παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος και τον κίνδυνο χρήσης ναρκωτικών μετέπειτα.

Αλλά καμιά εξ αυτών των εκτιμήσεων δεν εξηγεί τη σχέση μεταξύ εργασιακού άγχους-ουσιοεξάρτησης.

Αλλοι παράγοντες που δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως η χρήση ουσιών από τους γονείς ή η ψυχική υγεία των εργαζομένων, μπορεί να παίζουν ρόλο.

health.in.gr