Ουάσιγκτον: Το μπρόκολο και το τσίλι μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων των καρκινικών όγκων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζει ότι τόσο το μπρόκολο όσο και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές από τις οποίες φτιάχνεται το τσίλι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα όπλα στην αντιμετώπιση ιδιαιτέρως δύσκολων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την δράση της καψαϊκίνης, του συστατικού που κάνει τις πιπεριές καυτερές κατά των καρκινικών παγκρεατικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Η καψαϊκίνη οδήγησε τα καρκινικά κύτταρα σε αυτο-καταστροφή δηλαδή απόπτωση, χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά παγκρεατικά κύτταρα.

Δοκίμασαν επίσης και το ισοθειοκυανιούχο φαιναιθύλιο (PEITC), ένα συστατικό στοιχείο των λαχανικών του γένους των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, σε ωοθηκικά καρκινικά κύτταρα. Το PEITC παρενέβη σε μια πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται υποδοχέας του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, η οποία εμπλέκεται στην εκδήλωση των όγκων των ωοθηκών και άλλων καρκινικών όγκων.

«Από τη μελέτη προκύπτει ότι η καψαϊκίνη είναι ένας πιθανός αντικαρκινικός παράγοντας, που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση χωρίς να προκαλεί σημαντικές βλάβες στα υγιή παγκρεατικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον ίσως αποτελέσει ένα νέο χημειοθεραπευτικό πάραγοντα για τον καρκίνο του παγκρέατος», εξηγούν οι ερευνητές.

Από τη παρούσα μελέτη πάντως ίσως μπορεί να δοθεί και μια εξήγηση γιατί τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

health.in.gr