36

Ακτίνες λέιζερ που περνούν μέσα από την κόρη του οφθαλμού και σαρώνουν τον αμφιβληστροειδή σχηματίζουν εικόνες που φαίνονται να αιωρούνται σε μικρή απόσταση από τα μάτια. Η συσκευή που ανέπτυξε η αμερικανική Microvision ήδη χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ δοκιμάζεται από γιατρούς και από τον στρατό των ΗΠΑ.

«Έμεινα έκπληκτος από αυτό που είδα» σχολιάζει στο BBC ο Χάρι Γκόλντσταϊν, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης IEEE Spectrum, όπου παρουσιάζεται η συσκευή. «Αυτές οι εικόνες που αιωρούνται μπροστά σου περίπου στην απόσταση των χεριών είναι απίστευτες» συνεχίζει.

Το σύστημα της Microvision που χρησιμοποιεί η Honda ονομάζεται Nomad Expert Technician System και κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια. Αποτελείται από έναν ασύρματο υπολογιστή και ένα μονόκλ υψηλής τεχνολογίας, το οποίο προβάλλει οδηγίες και σχέδια υπέρθετα στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Οι τεχνικοί μπορούν έτσι να βλέπουν όποια πληροφορία χρειάζονται χωρίς να σηκώσουν τα μάτια από το αυτοκίνητο.

Ο υπολογιστής του συστήματος αναλύει τις εικόνες που πρόκειται να προβληθούν και μεταδίδει στο μονόκλ ένα σήμα, το οποίο περιέχει την πληροφορία για το χρώμα και την ένταση του φωτός σε κάθε εικονοστοιχείο.

Με βάση το σήμα αυτό ρυθμίζεται ανά πάσα στιγμή η δέσμη του λέιζερ, η οποία εκπέμπεται από μία πηγή, περνά από ένα σύστημα φακών και ανακλάται πάνω σε έναν καθρέπτη για να καταλήξει στον αμφιβληστροειδή. Ο καθρέπτης είναι κινούμενος, ώστε η ακτίνα να σαρώνει όλη την επιφάνεια του αμφιβληστροειδή και να καταλαμβάνει ολόκληρο το οπτικό πεδίο.

Το λέιζερ έχει πολύ χαμηλή ισχύ -γύρω στο ένα χιλιοστό του watt- οπότε δεν είναι επικίνδυνο για τα μάτια.

Στο μέλλον, παρόμοια συστήματα ίσως δημιουργούν περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας για χρήση σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της συσκευής της Microvision χρησιμοποιείται από χειρουργούς, ώστε να παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς και άλλα στοιχεία του ασθενούς την ώρα που τον χειρουργούν.

Εκατό ακόμα συσκευές της Microvision έχουν αποσταλεί στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ