38

Την απόφαση οριστικής παύσης ισχύος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο ζωής του Οργανισμού, που αριθμεί 19 έτη πορείας στο χώρο των προβληματικών επιχειρήσεων.

«Ο ΟΑΕ σφράγισε μια ολόκληρη εποχή της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Το οριστικό κλείσιμό του σημαίνει ότι αυτή η πραγματικότητα παρήλθε ανεπιστρεπτί» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, ανακοινώνοντας τη διάλυση του Οργανισμού. Ο ΟΑΕ, που είχε τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης από τον Μάιο του 2000 με εκκαθαριστή την Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ, περάτωσε το χρόνο εκκαθάρισής του (24 μήνες), μεταβιβάζοντας πλέον όλα τα στοιχεία του ενεργητικού του στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την ανασυγκρότηση υπερχρεωμένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Με τη θέσπισή του, 43 επιχειρήσεις τέθηκαν υπό τη σκέπη του με σύνολο υποχρεώσεων προς τις τράπεζες 171,5 δισ. δραχμές. Καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις ακολούθησαν την ίδια πορεία.

Η πολιτική αυτή περιορίστηκε το 1990 με την ψήφιση του Ν.1882/90, με τον οποίο έπαυσε η υπαγωγή νέων επιχειρήσεων στους κόλπους του ΟΑΕ και η έκτοτε δραστηριότητά του αφορούσε μόνο επιχειρήσεις που είχαν έως τότε υπαχθεί σε αυτόν.

Από τη διαχείριση του Οργανισμού πέρασαν κατά καιρούς ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η Πειραϊκή Πατραϊκή, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου Σύρου, η ΦΙΞ, η Τρία Εψιλον, η Κεραφίνα, η ΜΕΛ, η ΠΥΡΚΑΛ, η Μακεδονικοί Λευκόλιθοι και μια σειρά άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που αναζητούσαν την εξυγίανση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ