1

Πριν από εκατό χρόνια ο μεγάλος Γερμανός μαθηματικός Νταβίντ Χίλμπερτ διατύπωσε 23 σημαντικά μαθηματικά προβλήματα που επί δεκαετίες έμελλε να ταλαιπωρήσουν όσους μαθηματικούς επιχείρησαν να τα λύσουν. Στις 24 Μαΐου, εκπρόσωποι του Μαθηματικού Ινστιτούτου Κλέι της Μασαχουσέτης αποφάσισαν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον, διατυπώνοντας επτά μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία προβλέπουν ότι θα ταλαιπωρήσουν τους μαθηματικούς κατά τις ερχόμενες δεκαετίες. Δέλεαρ το ένα εκατομμύριο δολάρια που προσφέρει το ινστιτούτο για τη λύση καθενός από αυτά.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η εφημερίδα Le Monde, η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των εκατό χρόνων από το πρώτο Παγκόσμιο Μαθηματικό Συνέδριο, στο Παρίσι.


Το Μαθηματικό Ινστιτούτο Κλέι χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό επιχειρηματία και φίλο των επιστημών Λάντον Κλέι. Η πρόκληση των επτά προβλημάτων για τον 21ο αιώνα φιλοδοξεί να επαναπροσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας στο χώρο των Μαθηματικών.


Το 1900, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου μαθηματικού συνεδρίου, ο Χίλμπερτ είχε δώσει μια σημαντικότατη ομιλία με τίτλο Τα προβλήματα των Μαθηματικών. Σε αυτή διατύπωνε 23 προβλήματα, τα οποία, κατά τη γνώμη του, θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο για τα μαθηματικά του 20ού αιώνα.


Από τα 23 προβλήματα του Χίλμπερτ έχουν λυθεί τα 12. Για οκτώ έχουν γίνει οι απαραίτητες πρόοδοι και θεωρείται ότι μπορούν να λυθούν, ενώ τρία βασίζονται στη λεγόμενη Υπόθεση Ρίμαν, ένα δυσκολότατο και άλυτο ακόμα πρόβλημα της θεωρίας των αριθμών.


Η υπόθεση Ρίμαν βρίσκεται στην πρώτη θέση της επτάδας του Ινστιτούτου Κλέι και ακολουθούν προβλήματα από το χώρο της Τοπολογίας, της Γεωμετρίας, της Συνδυαστικής κ.λπ.


Επτά εκατομμύρια δολάρια δεν είναι ποσό που μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο, αλλά απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει ούτε η δυσκολία των προβλημάτων του Ινστιτούτου Κλέι. Οπως σχολιάζουν μαθηματικοί κύκλοι, είναι πολύ πιθανόν ότι το Ινστιτούτο Κλέι δεν θα χρειαστεί να δώσει τα εκατομμύριά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ