65

Πραγματοποιήθηκε, αυτό το μήνα,
όπως μετέδωσε το CNN, το πρώτο επιστημονικό συνέδριο Αστροβιολογίας, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η NASA και στο οποίο συμμετείχαν 600 επιστήμονες. Οι ερευνητές ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό, νέες ιδέες και πολλές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στο σύμπαν.

Η NASA αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να ξεκινήσει για πρώτη φορά την έρευνα στον τομέα της Αστροβιολογίας, διαθέτοντας ταυτόχρονα 10 εκατομμύρια δολάρια (3,46 δισ. δρχ.) για να μελετηθεί το ερώτημα της προέλευσης και της εξέλιξης της ζωής στο σύμπαν.


Σύμφωνα με τον Μπαρούχ Μπλούμπεργκ, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1976 και διευθύνει το Astrobiology Institute της NASA, η Αστροβιολογία είναι ένα πολύ συναρπαστικό πεδίο έρευνας και κάνει τους ερευνητές να αισθάνονται, όπως όταν ο Γαλιλαίος κοίταξε για πρώτη φορά μέσα από ένα τηλεσκόπιο.


Φυσικοί, γεωλόγοι, βιολόγοι, χημικοί και αστρονόμοι, χρησιμοποιούν κάθε είδους τεχνολογία της NASA, από τηλεσκόπια μέχρι διαστημικά σκάφη, προσπαθώντας να εξηγήσουν το μυστήριο που καλύπτει την ύπαρξη και την προέλευση της ζωής στο σύμπαν.


Με την ανακάλυψη ολοένα και νέων πλανητών και με τις γνώσεις που συσσωρεύονται είναι φανερό πως ο τομέας της Αστροβιολογίας βρίσκεται μπροστά σε εντυπωσιακές εξελίξεις. Τα σημαντικά ερωτήματα είναι: Πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε η ζωή; Υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν; Ποιο είναι το μέλλον της ζωής στη Γη;


Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε για την ανεύρεση ζωής στον πλανήτη Αρη είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε και για την ανεύρεση ζωής στη Γη εξήγησε ο Μπλούμπεργκ, συμπληρώνοντας: Οταν θα γνωρίζουμε με σιγουριά πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας, θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα και για τη ζωή στο σύμπαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ