Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Oι αγαπημένες παιδικές σειρές των ’80s (μέρος ΙΙ): Μαριονέτες και κούκλες

Oι αγαπημένες παιδικές σειρές των ’80s (μέρος ΙΙ): Μαριονέτες και κούκλες

Τζωρτζίνα Ντούτση Αν είστε στην ηλικία των 30 και άνω, σας καλούμε να επιβιβαστείτε στη χρονομηχανή μας για ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο στη δεκαετία του ’80, να νοσταλγήσουμε, να συγκινηθούμε, να θυμηθούμε… τότε που ήμασταν παιδιά, τότε που όλα ήταν πιο αθώα και ξέγνοιαστα, τότε που η τηλεόραση σήμαινε μόνο κρατικά κανάλια και […]

Τζωρτζίνα Ντούτση

Αν είστε στην ηλικία των 30 και άνω, σας καλούμε να επιβιβαστείτε στη χρονομηχανή μας για ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο στη δεκαετία του ’80, να νοσταλγήσουμε, να συγκινηθούμε, να θυμηθούμε… τότε που ήμασταν παιδιά, τότε που όλα ήταν πιο αθώα και ξέγνοιαστα, τότε που η τηλεόραση σήμαινε μόνο κρατικά κανάλια και έπαιζε τα αγαπημένα μας παιδικά προγράμματα, τα κορυφαία όλων (αντικειμενικά). Και αν ξεχάσαμε να αναφέρουμε κάποιο στη λίστα μας, είμαστε σίγουροι πως… με ένα νοσταλγικό χαμόγελο θα το προσθέσετε εσείς…

Επόμενή μας στάση οι αγαπημένες μας εκπομπές με κούκλες και μαριονέτες,
με τη «Φρουτοπία», του «Κουτιού τα Παραμύθια», αλλά και το «Μάπετ Σόου», να κατέχουν τα πρωτεία!

Φρουτοπία

Το αριστούργημα του Ευγένιου Τριβιζά που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, σε 47 επεισόδια με μαριονέτες από την Οικογένεια Σοφιανού. Η Φρουτοπία «είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Σας προ(σ)καλούμε να θυμηθείτε μαζί μας τους κυριότερους χαρακτήρες: ο Αιμίλιος το Μήλο, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, η Μαρουλίτα το Μαρούλι, η Πιπεριά η Φαρμακόγλωσσα, ο Φραγκίσκος το Φραγκόσυκο, ο Βλάσης το Βλίτο, ο Βρασίδας το Κρεμμύδι, ο Ανανίας το Πεπόνι, η Μάτα η Ντομάτα, ο Μανώλης ο Μανάβης και φυσικά… Ο Πίκος Απίκος! Στους ήρωες της Φρουτοπίας, δάνεισαν τις φωνές του μερικοί από τους πιο αξιόλογους έλληνες ηθοποιούς (Δ.Πιατάς, Α.Παναγιωτοπούλου, Δ.Κατρανίδης, Ντ.Κώνστα, Π.Κοντογιαννίδης, κ.α.).

Χιλιοποδαρούσα

Η πρώτη εκπομπή του παιδικού μαγκαζίνο της Χιλιοποδαρούσας προβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1983 και παρουσιαστής της ήταν ο Νίκος Πιλάβιος που τον πλαισίωναν 3 κούκλες: Ροζαλία Μπουρμπουρίδου, Τιμολέων Αλαλέων και Χιλιοποδαρούσα. Οι κούκλες ήταν κατασκευές της Οικογένειας Σοφιανού στις οποίες δάνειζαν τις φωνές τους η Ήβη Σοφιανού, ο Φαίδων Σοφιανός και η Ρένα Καζάκου. Μας κρατούσε συντροφιά κάθε Κυριακή μεσημέρι, ενώ αυλαία έριξε το 1987.

Του κουτιού τα παραμύθια

Ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος με παραμύθια βρισκόταν κάτω από το κρεβάτι της Παρασκευούλας, μέσα σε ένα μεγάλο κουτί το οποίο άνοιγε λίγο πριν μας καληνυχτίσει και κοιμηθεί. Και όταν το κουτί άνοιγε… ο Φιόγκος (Φα δίεση ο Φιόγκος -Φαίδων Σοφιανός), ο Ρούχλας (κι ο Ρούχλας είναι Λα -Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Σεβαστιανός (ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι -Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Και στο μι, τραγουδάει παραμύθια η Μελιά -Ήβη Σοφιανοού) με τον δικό τους αξέχαστο τρόπο μάς έλεγαν ιστορίες από τα πέρατα της γης.

Μάπετ Σόου

Οι συστάσεις για τους ήρωες του Μάπετ Σόου περιττεύουν. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα παγκοσμίως, έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους, έχει φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών στις εκπομπές του, ενώ από το περιοδικό Time έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη». Κέρμιτ, Μις Πίγκυ, Γκόνζο, Σουηδός Σεφ, Φόζι ο Αρκούδος και φυσικά οι δυο γέροι στο θεωρείο έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και αγάπη από το κοινό, αντάξια ενός καλλιτέχνη.

Ντενεκεδούπολη

Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1983 που προβάλλονταν κάθε Σάββατο από την ΕΡΤ. Ήταν μια εκπομπή με κουκλοθέατρο από την Ευγενία Φακίνου, όπου όλες οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες: Αρδέλα, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφό-Καφέ, Οκέυ-Μπαμ-Μπαμ, Λαδένιος.

Σουσάμι Άνοιξε

Ο Bert και ο Ernie, ο Cookie monster που έτρωγε μπισκότα μανιωδώς, ο Big Bird, ο Elmo και η υπόλοιπη παρέα, οι ήρωες του εκπαιδευτικού Sesame Street μας μάθαιναν τόσο διαφορετικά πράγματα, μας ψυχαγωγούσαν αλλά και μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε τον κόσμο με τα θέματα που πραγματεύονταν στα επεισόδια τους.

Thunderbirds

Παιδική σειρά επιστημονικής φανατασίας που έχει προβληθεί σε περισσότερες από 30 χώρες με πρωταγωνιστές και εδώ μαριονέτες.

entertainment.in.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024