Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτρος Ζούλιας, Μαρία Ναυπλιώτου και Μάξιμος Μουμούρης για την «Άννα Καρένινα»

Πέτρος Ζούλιας, Μαρία Ναυπλιώτου και Μάξιμος Μουμούρης για την «Άννα Καρένινα»

...

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας, η Μαρία Ναυπλιώτου που ενσαρκώνει την ομώνυμη ηρωίδα καθώς και ο Μάξιμος Μουμούρης που υποδύεται τον Κωνσταντίν Λέβιν μιλούν στην κάμερα του in.gr για την «Άννα Καρένινα» που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο και παίζεται στο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Πέτρος Ζούλιας: «Μιλάμε για μεταφορά στη σκηνή τεσσάρων τόμων μυθιστορήματος. Όταν λέω τον αριθμό με πιάνει δέος, αποτελείται από 1.700 σελίδες. Αυτή η συμπύκνωση όλος αυτός ο μυθιστορηματικός κόσμος να μεταφερθεί στη σκηνή και να γίνει ένα σύμπαν δυόμισι ωρών είναι πολύ δύσκολο».

«Προσπαθήσαμε να είναι πολύ πιστό στο μυθιστόρημα με μεγάλο σεβασμό γιατί νιώσαμε ότι είναι ένα, και αυτό είναι, κλασικό αριστούργημα της λογοτεχνίας οπότε δεν το πολυπειράξαμε. Προσπαθήσαμε να το ζωντανέξουμε, να δούμε τις διαχρονικές αναφορές του και πού αντέχει. Είδαμε ό,τι αντέχει».

«Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία ενός τριγώνου και το δίλημμα αν ένας άνθρωπος πρέπει να πορεύεται με τη λογική του ή το αίσθημα ή το πάθος του».

«Βρήκαμε πολλά κοινά με το σήμερα, γιατί μιλάμε για μια Ρωσία προεπαναστατική, άρα έχουμε έναν κόσμο ο οποίος είναι σε φάση μετακίνησης. Η παράσταση όλη είναι ένα ταξίδι. Εάν πατήσουμε στο μυθιστόρημα θα το πούμε γεωγραφικά ένα ταξίδι από την Πετρούπολη στη Μόσχα αλλά στην ουσία είναι ένα ταξίδι από θεσμούς από ένα τρόπο ζωής που έχει πάρα πολλές αρχές, περιορισμούς, πρέπει, σε μια άλλη ζωή σε ένα άλλο σταθμό που κυριαρχεί ο έρωτας το πάθος, η ελευθερία με το κόστος που μπορεί να έχει βέβαια αυτή η επιλογή, αυτός ο άλλος σταθμός».

Όσο για τη δυσκολία της μεταφοράς του έργου στη σκηνή τόνισε: «Έχει να κάνει με τη χημεία των ανθρώπων, με τις συνθήκες των προβών καθώς και με το ζητούμενο της μεταφοράς του έργου στο σήμερα. Είναι κίνδυνος, είναι περιπέτεια είναι μεγάλη αγωνία γιατί το θέμα δεν είναι να μείνουμε στη φλούδα, στην ηθογραφία ενός κόσμου, αλλά στην ουσία του, στη ζωή του. Δηλαδή, να φτάσει να γίνει επί σκηνής “φέτα ζωής” ο κόσμος του Τολστόι ο οποίος παντρεύει θεό και δαίμονα, σκοτάδι και φως. Κάτι καθημερινό και πολύ οικείο αλλά ταυτόχρονο τόσο μακρινό και μοναδικό. Θα λέγαμε ότι μιλάμε για μια ηρωίδα που αγγίζει τα όρια σε όλα τα επίπεδα».

Μαρία Ναυπλιώτου: «Αυτό που με συγκλονίζει και θα πάρω μαζί μου είναι η τρομερή της ανάγκη να είναι αληθινή και τίμια απέναντι στα συναισθήματά της και στους άλλους».

Αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση διαβάζοντας το μυθιστόρημα και συνθλίβουν την ηρωίδα είναι «η μετωπική σύγκρουση που έρχεται με την κοινωνία και την απαγόρευση».

Μάξιμος Μουμούρης: «Ο ήρωας που υποδύομαι είναι το αντίθετο της Καρένινα η οποία πάει με βεβαιότητα προς τη μοίρα της, προς το θάνατο. Ο Λέβιν ουσιαστικά κάνει πάντα πίσω και αναρωτιέται, μέχρι που καταλήγει σε ένα ουτοπικό αίσθημα ότι η αγάπη μπορεί να οδηγήσει μια ζωή σε κάποιες αποφάσεις που μπορεί να φέρουν την ευτυχία».

Συνεντεύξεις: Μαρία Παπουτσή
Λήψεις-Μοντάζ: Αλεξάνδρα Γρυπάρη

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024