Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελένη Κούστα: «Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν!»

Ελένη Κούστα: «Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν!»

Μαρία Παπουτσή «Αξίζει να χάνεις τον εαυτό σου στην προσπάθειά σου να κερδίσεις κάτι; Μπορεί μια γυναίκα να είναι μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας και ταυτόχρονα αρεστή, γοητευτική, θελκτική;» αναρωτιέται η Ελένη Κούστα σε συνέντευξή της στο in.gr που υποδύεται την «κυρία Χ» στο έργο του Στρίντμπεργκ με τον αμφιλεγόμενο τίτλο «Η πιο δυνατή». Μία ηθοποιός και […]

Μαρία Παπουτσή

«Αξίζει να χάνεις τον εαυτό σου στην προσπάθειά σου να κερδίσεις κάτι; Μπορεί μια γυναίκα να είναι μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας και ταυτόχρονα αρεστή, γοητευτική, θελκτική;» αναρωτιέται η Ελένη Κούστα σε συνέντευξή της στο in.gr που υποδύεται την «κυρία Χ» στο έργο του Στρίντμπεργκ με τον αμφιλεγόμενο τίτλο «Η πιο δυνατή».

Μία ηθοποιός και ένα τσέλο συνυπάρχουν επί σκηνής, δίνοντας μία άλλη διάσταση σε ένα από τα πιο διαχρονικά έργα του μεγάλου συγγραφέα αποτυπώνοντας με ένα ξεχωριστό τρόπο την ιδιοφυία του.

Μέσα από την εξομολόγηση μιας παντρεμένης ηθοποιού προς την ερωμένη του άντρα της το έργο ξεδιπλώνει μεγάλες αλήθειες για το θαύμα της αγάπης.

  • Ποια είναι η «κυρία Χ», σκιαγραφήστε τον χαρακτήρα της.
Επαγγελματίας ηθοποιός, σύζυγος του Μπoμπ-διευθυντή θεάτρου- και μητέρα τριών παιδιών, απατημένη και αλλοιωμένη, μακριά από τη φύση της, το κέντρο της, τον εαυτό της.

  • Η «κυρία Χ» μάχεται να κρατήσει τον άνθωπο που αγαπάει;

Η «κυρία Χ» δεν μάχεται να κρατήσει τον άνθρωπο που αγαπάει, μάχεται να νικήσει την αντίζηλο και ερωμένη του άντρα της Αμέλια! Μάχεται να ξαναβρεί την ισορροπία της, να ξαναβρεί τον εαυτό της.

  • Ποια είναι τα ερωτήματα και ποιες οι μεγάλες αλήθειες που ξεδιπλώνει το έργο;


Αξίζει να χάνεις τον εαυτό σου στην προσπάθειά σου να κερδίσεις κάτι; Μπορεί μια γυναίκα να είναι μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας και ταυτόχρονα αρεστή, γοητευτική, θελκτική; Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν! Τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο!

  • Τελικά ποια είναι η πιο Δυνατή η «κυρία Χ» ή η «μις Χ»;


Καμία! Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! Είναι η γυναικεία φύση, που άλλοτε είναι δυνατή και άλλοτε αδύναμη!

  • Μόνη και αδύναμη ή στην πάλη της αγάπης;

Η σχέση μου με τα πράγματα τις περισσότερες φορές είναι ενεργητική, αλλά δεν θα επέλεγα να αγωνιστώ για κάτι που νιώθω ότι έχει τελειώσει. Ο μοναχικός δρόμος δεν σημαίνει πάντα αδυναμία, όπως και η επιλογή του να παλέψεις για μια αγάπη δεν σημαίνει πάντα δύναμη.



  • Τι φωτίζει ο Στρίντμπεργκ μέσα από αυτόν τον μονόλογο;


Την ανυπέρβλητη δυσκολία να κρατήσεις ζωντανό τον έρωτα και τη σοφία να αποδεχτείς τη μετατροπή του σε κάτι άλλο.

  • Αφήνεστε στον άλλον ή κρατάτε και κάτι για τον εαυτό σας;


Δεν κρατάω τίποτα για τον εαυτό μου… νομίζω… θα ήθελα.

  • Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για να επιβιώσει μία σχέση;


Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή. Οι διαδρομές των ανθρώπων είναι μοναδικές και ιδιαίτερες. Η σχέση που επιβιώνει είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, επιλογών, ιεραρχιών, συναισθημάτων.

  • Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τo έργο είναι μια ελεγεία πάνω στον έρωτα και την αγάπη…


Όχι! Είναι μια ελεγεία πάνω στη γυναικεία φύση!

  • Η «κυρία Χ» στο τέλος παίρνει τη ρεβάνς;


Η «κυρία Χ» στο τέλος γυρνάει σπίτι της, αφού πρώτα ευχαριστήσει την Αμέλια, γιατί την έμαθε πώς να αγαπάει τον άντρα της! Δεν θεωρώ ότι παίρνει τη ρεβάνς, πολύ πιθανό μετά την Αμέλια, να υπάρξει μια καινούρια… Αμέλια!

  • Ποιος είναι ο ρόλος της αγάπης στην αέναη αναζήτηση του εγώ;


Για μένα ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι το «εγώ και εσύ, εσύ και εγώ μόνοι πάνω στη γηηηηη». Η σχέση μου με όλους τους ανθρώπους είναι πηγή. Στην προσπάθειά μου να γνωρίσω τον εαυτό μου συμβάλλει το σύμπαν. Δεν θα μπορούσα να ξέρω τίποτα για μένα αν αντλούσα μονομερώς υλικό από τον έρωτα. Η αγάπη παρ’ όλα αυτά είναι ένα καθαρό συναίσθημα, ικανό να σου φωτίσει ακόμα και τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού σου.

  • Πείτε μου την ατάκα που σας συγκλονίζει στο έργο;


«Βρισκόμουνα στο νερό με τα πόδια δεμένα και όσο και αν πάσχιζα με δυνατές κινήσεις να κρατηθώ ψηλά, τόσο και βούλιαζα βαθιά, βαθιά ώσπου έφτανα στο βυθό, και εκεί παραμόνευες εσύ, σαν ένας τεράστιος κάβουρας, έτοιμος να με αρπάξεις με τις δαγκάνες σου».


  • Αγγίζει η παράσταση το σήμερα και σε ποιο επίπεδο;


Είναι ένα απόλυτα διαχρονικό έργο που θα ισχύει για όσο υπάρχουν άνθρωποι! Ο έρωτας, η αγάπη, η κτητικότητα, η τέχνη, η οικογένεια, η επιθυμία, η διεκδίκηση, ο ανταγωνισμός είναι θέματα που μας απασχολούν και θα μας απασχολούν.

  • Τι είναι αυτό που κάνει την ηρωίδα να ασφυκτιά;


Η ανελευθερία της, είναι παγιδευμένη, εγκλωβισμένη, δυστυχής μέσα σε μια συνθήκη που δεν λέει να αλλάξει.

  • Τελικά, σημασία έχουν αυτά που λέγονται ή αυτά που δεν λέγονται σε ένα ζευγάρι;


Όλα έχουν σημασία! Αυτά που λέγονται με ποιο τρόπο λέγονται, και αυτά που δεν λέγονται με ποιο τρόπο εννοούνται!

  • Η κρίση που βιώνουμε πόσο επηρεάζει τα σύγχρονα ζευγάρια;


Αρχικά τα δυσκολεύει να γίνουν ζευγάρια, στη συνέχεια να συμβιώσουν, να μοιραστούν- αυτά που δεν έχουν- να παντρευτούν, να τεκνοποιήσουν. Διαλύει τα ζευγάρια που έστησαν τη ζωή τους με βάση τα οικονομικά δεδομένα, ενώ από την άλλη ισχυροποιεί τα ζευγάρια που έστησαν τη ζωή τους, με βάση το συναίσθημα.

  • Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τον χαρακτήρα που υποδύεστε;


Η «κυρία Χ» είναι μια γυναίκα στο όριο, και μόνο αυτό είναι για μένα μια πρόκληση, δεν ξέρω πώς θα ζήσει μετά, αλλά η στιγμή που αποφασίζει να μιλήσει, αποτελεί μια έκρηξη ενός κοιμισμένου ηφαιστείου, την αγαπώ για αυτό.

  • Σας έχει απασχολήσει προσωπικά το θέμα που πραγματεύεται το έργο; Έχετε βιώσει παρόμοιες κρίσεις στο γάμο σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;


Δεν έχω παρόμοια εμπειρία στο γάμο μου -τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Επιμέρους όμως θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και την επαγγελματική σταδιοδρομία, τη μητρότητα, την αυταρέσκεια , τον εγωκεντρισμό, την πάλη στην καθημερινότητα με το σύντροφο, τη διεκδίκηση, τα βιώνω καθημερινά!

Το διαχρονικό έργο του Α. Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» με την Ελένη Κούστα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου ανεβαίνει από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου για 12 παραστάσεις στο θέατρο OLVIO (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118). Στο Τσέλο η Μυρτώ Γουζίου.

entertainment.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024