Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιώργος Περό μάς καλεί να ανακαλύψουμε την πόλη μας μετά μουσικής

Ο Γιώργος Περό μάς καλεί να ανακαλύψουμε την πόλη μας μετά μουσικής

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της 18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η «ψυχή» της μεγάλης αυτής διοργάνωσης στην Ελλάδα, Γιώργος Περό, μιλά στο in.gr για τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 218 σημεία σε 50 ελληνικές πόλεις. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Τελετή Έναρξης στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για «ένα ηχηρό κάλεσμα που μας προτρέπει να βγούμε και να ανακαλύψουμε την πόλη μας μετά μουσικής, να περιηγηθούμε ανάμεσα στις μελωδίες, τους ήχους και τα χρώματα των καλλιτεχνών, να γνωρίσουμε μουσικές κοινότητες και να αφεθούμε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής».

  • Κύριε Περό, πόσες εκδηλώσεις μετρά -συνολικά- η 18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (21-25/06); Ας δούμε τη φετινή Γιορτή σε αριθμούς.

«Συνολικά, θα υπάρχουν 350 και πλέον διαφορετικές εκδηλώσεις από τις πολύ ιδιαίτερες των Συμφωνικών ορχηστρών (6) και τις ταράτσες (2) έως τα εργαστήρια (10) σε πάρκα, τις εκδηλώσεις σε βιβλιοθήκες (10), αρχαιολογικούς χώρους (6) και μουσεία (5) και βεβαίως δημόσιες πλατείες (50), πεζοδρόμους (50) και στενάκια (30).
»Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 218 σημεία στις 50 πόλεις που συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση και στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.
»Το εντυπωσιακό γεγονός για εμάς, είναι ότι κάθε χρόνο, οι συμμετοχές εξακολουθούν και πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά όπως το επιβεβαιώνουν και οι «φετινοί αριθμοί», καθώς θα παρουσιαστούν πάνω από 530 καλλιτεχνικές προτάσεις εκ των οποίων βεβαίως τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Μουσικοί αφού φέτος συμμετέχουν 6 συμφωνικές και 18 Φιλαρμονικές ορχήστρες, 20 ομάδες κρουστών και χορού, 35 χορωδίες, 95 DJs, 367 σχήματα και μουσικά σύνολα (αναφέρω τα παραπάνω γνωρίζοντας ότι ακόμη και αυτή την ώρα καταγράφονται νέες εκδηλώσεις)».

  • Πόσοι περίπου θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τις εκδηλώσεις και ποιοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες -αναφέροντας ενδεικτικά- έχουν συμμετάσχει σε αυτές;

«Με αφορμή τη μελωδικότερη ημέρα του χρόνου και έπειτα από 18 χρόνια, μετρώντας κάποιες χιλιάδες πλέον εκδηλώσεων, είναι εύκολο να πούμε με συντηρητική προσέγγιση ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ελλήνων έχουν ζήσει την εμπειρία μιας εκδήλωσης κάπου στην Ελλάδα. Σχετικά με το πόσοι καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει σε αυτές, θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη εφημερίδα για να τους ονομάσουμε! Και επειδή το να κατονομάσουμε κάποιους μόνο και όχι άλλους είναι πάντα μια στιγμή που μας δυσκολεύει, μπορώ πηγαίνοντας από τα άκρα και με πολύ συμβολικό παράδειγμα να σας πω ότι έχουν εμφανιστεί από τους νέους της Ορχήστρας Simon Bolivar Youth Orchestra στην Τεχνόπολη και τους απίστευτους Fun-Da-Mental & Mighty Zulu Nation στη Κοτζιά, ως τους πρωτοεμφανιζόμενους Nouvelle Vague ή Monica η ακόμη τις πολύ ιδιαίτερες βραδιές του Κ.Βητα στο ΒΧΜ Αθηνών και της ΚΟΑ στον Εθνικό Κήπο!».

  • Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα highlights των φετινών εκδηλώσεων τόσο στο Νομό Αττικής όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας καλεί στην «Αίθουσα του Βωμού», η Πλατεία Μοναστηριακού μας προτείνει να «διακτινιστούμε» στο Kingston με τους IRIE Action Soundsystem, ενώ Το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μας καλούν στο Ηρώδειο. Για πιο swing διάθεση, θα κατευθυνθούμε προς τη Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι ή στο Βύρωνα, για παραδοσιακό γλέντι ή Βραζιλιάνικη capoeira, θα πρέπει να πάμε στη Πλατεία Φιλοπάππου στα Πετράλωνα και στη Πλατεία Νέας Σμύρνης αντίστοιχα, ενώ για περισσότερο reggae διάθεση, θα κατευθυνθούμε στο Reggae west stage στο Περιστέρι.
»Ο Άγιος Δημήτριος έχει φεστιβαλική διάθεση προτείνοντας φέτος δυο ιδιαίτερες βραδιές στην Πλατεία Παναγούλη και στο «Στρογγυλό» ενώ στην Ελευσίνα, που ετοιμάζεται ήδη στους ρυθμούς της πολιτιστικής πρωτεύουσας, η πόλη θα μετατραπεί σε μια απέραντη σκηνή με περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδηλώσεις!
»Στη Δράμα, την Κοζάνη, την Κόρινθο και στη Ρόδο, δεκάδες εργαστήρια, συναυλίες, χορός και εκθέσεις θα μετατρέψουν το κέντρο σε «ένα μουσικό μικρόκοσμο» ενώ στις Πρέσπες και στη Φλώρινα θα «τζαμάρουμε» όλοι μαζί με ό,τι όργανο θέλουμε (ή και χωρίς όργανο).
»Στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης τα πράγματα θα είναι αρκετά «Jazz & Beyond» ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η ΜΟΥΣΑ μας προσκαλεί σε μια πιο κλασσική διάθεση.
»Στο φετινό εθνικό μουσικό χαρτί ξεχωρίσουν και πάλι βεβαίως και οι διοργανώσεις της Πρέβεζας, της Ξάνθης και του Βόλου που γιορτάζει φέτος τα δικά του 10 χρόνια γιορτής».

  • Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο Νομό Αττικής και να ρωτήσω σχετικά με την προσπάθειά σας για πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και αν κατέστη εφικτό κάτι τέτοιο.

«Είναι ένα όνειρο με ιδιαίτερο συμβολισμό που πράγματι κατορθώσαμε να οργανώσουμε ταυτόχρονα στον Ιερό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου δυο ειδικές εκδήλωσες που από εδώ και πέρα ελπίζουμε πως θα καθιερωθούν ως τελετές έναρξης και λήξης.
»Η 18 διοργάνωση ήταν ουσιαστικά μια αφορμή που αναζητούσαμε με τη συνεργασία ουκ ολίγων φορέων για να συνδέσουμε πιο δυναμικά τη μουσική με την κληρονομιά, την τέχνη και το περιβάλλον και έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε συνολικά τη μοναδικότητα της στιγμής και για τη τουριστική προβολή της χώρας μας».

  • Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε κάθε ηλικία και μουσική προτίμηση και αδιαμφισβήτητα αποτελούν σημαντική προσπάθεια και μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα τους δύσκολους αυτούς καιρούς –οικονομικά και κοινωνικά- για τους Έλληνες. Ποιος είναι ο στόχος της μεγάλης αυτής Γιορτής κατά τη δική σας άποψη;

«Μια πηγή έμπνευσης για εμάς και ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, είναι το ποσό εύκολα καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε στιγμές κοινωνικής συνοχής. Για παράδειγμα, πέραν του αριθμού των ανθρώπων που παρακολουθούν μια μουσική εκδήλωση, το γεγονός ότι βρίσκονται πολλές φορές απρόσμενα κάπου, με άγνωστους ανθρώπους τριγύρω τους, με μουσική που πολλές φορές νομίζουν ότι δεν τους αρέσει και σε μια γειτονιά που δεν γνωρίζουν, είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης και, όπως ανέφερα προηγουμένως, πολύ μεγάλη όρεξη για δράση, από όλες τις πλευρές (ιδιώτες και θεσμικούς συνεργάτες).
»Βασικός σκοπός μας εξάλλου, είναι αυτές οι επαφές και η δικτύωση των ανθρώπων που δημιουργούνται με αφορμή τη Γιορτή, να μείνουν ενεργές σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και μετά το πέρας της εκδήλωσης έτσι ώστε να υπάρχει μόνιμη συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών και στις επαγγελματικές τους εκδηλώσεις.

  • Από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια, θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η διάθεση των Ελλήνων, έχουν χάσει το κέφι, τον αυθορμητισμό τους, την ευκαιρία για ξεφάντωμα και γλέντι ή το αντίθετο;

«Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε λαός που θα έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες θα είχε χάσει το κέφι του και σαφώς και στην Ελλάδα, έχουμε χάσει τόσα πολλά που και ο τρόπος διασκέδασης έχει αλλάξει.
»Όμως επειδή έχουμε τη τύχη να ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του κόσμου όπου έχουμε επιπρόσθετα τέλειο κλίμα και άπειρη φυσική και ιστορική κληρονομιά, δεν χρειαζόμαστε πολλά για να ζήσουμε τη στιγμή, όπως οι εκδηλώσεις, η Γιορτή που γίνεται στη γειτονιά μας (πηγαίνουν οι καλλιτέχνες προς το κοινό δηλαδή και όχι το αντίθετο). Πιστεύω ότι σίγουρα βοηθούν ώστε να γεμίσουμε ξανά έστω λίγο τις μπαταρίες μας, να δούμε την κοινωνία μας με άλλο μάτι και να αισιοδοξούμε ότι μπορούν να γίνουν πράγματα καλύτερα, εάν υπάρχει συνεργασία».

  • Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά «στιγμιότυπα» που έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη σας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

«Η συγκίνηση μας όταν η Whirimako Black (Μαορί τραγουδίστρια που είχε έρθει για το project 1 Giant Leap) μας ομολόγησε ότι είχε φύγει για πρώτη φορά από το χωριό της στη Νέα Ζηλανδία και για πρώτη φορά είχε πάρει αεροπλάνο! Μας είχε χαρίσει, επίσης, από ένα κρεμαστό πετράδι Te Wai Poumanu στον καθένα από τη συντονιστική ομάδα της Αθήνας, (ομολογώντας μας ότι το είχε προηγουμένως ευλογήσει)».

  • Ποια είναι τα προβλήματα για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση πανελλαδική, και ποια η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας;

«Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι αυτή η διοργάνωση ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία και τώρα που έχει γιγαντωθεί θα χρειάζεται ολοένα και περισσότερα μέσα και συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο πλέον, όποτε το επόμενο βήμα είναι να γίνει καλύτερη η συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, αρχικά και την περιφέρεια στη συνέχεια»..

  • Κλείνοντας με ένα αισιόδοξο μήνυμα, ποια είναι η δύναμη, λοιπόν, της μουσικής και ποιο το δικό σας κάλεσμα στην 18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ανά την Ελλάδα;

«Αυτό που αναφέραμε συνοπτικά σε μια από τις επίσημες ανακοινώσεις του εθνικού δικτύου, δηλαδή ότι πάνω από 2.500 καλλιτεχνικές προτάσεις, από τις Πρέσπες έως την Αρχαία Ολυμπία, από την Αλεξανδρούπολη έως τον Άγιο Νικόλαο και από τη Κόρινθο έως τη Ρόδο, θα καταφέρουν όπως όλα δείχνουν, να φέρουν λίγη αρμονία στις πόλεις μας και σίγουρα, θα αλλάξουν τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.
»Είναι ένα ηχηρό κάλεσμα που μας προτρέπει να βγούμε και να ανακαλύψουμε την πόλη μας μετά μουσικής, να περιηγηθούμε ανάμεσα στις μελωδίες, τους ήχους και τα χρώματα των καλλιτεχνών, να γνωρίσουμε μουσικές κοινότητες και να αφεθούμε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής».

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024