Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοψάλτη: Η Ελλάδα μπορεί να ξανανέβει εκεί που της αρμόζει

Πρωτοψάλτη: Η Ελλάδα μπορεί να ξανανέβει εκεί που της αρμόζει

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί...». Με αυτό το στίχο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη περιγράφει την εποχή που διανύουμε. Νιώθει ότι βιώνουμε ένα πολιτικό θρίλερ με μεγάλη αγριότητα και  συνεχείς ανατροπές. Δεν χάνει, όμως την ελπίδα της, την οποία θα μεταφέρει μουσικά στο κοινό στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το «Μαζί για το Παιδί» στις 26 Σεπτεμβρίου. «Μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας. Να ξανανέβει η Ελλάδα εκεί που της αρμόζει» λέει στο in.gr.

Κική Μαργαρίτη

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί…». Με αυτό το στίχο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη περιγράφει την εποχή που διανύουμε. Νιώθει ότι βιώνουμε ένα πολιτικό θρίλερ με μεγάλη αγριότητα και συνεχείς ανατροπές. Δεν χάνει, όμως την ελπίδα της, την οποία θα μεταφέρει μουσικά στο κοινό στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το «Μαζί για το Παιδί» στις 26 Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω ότι μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας. Να ξανανέβει η Ελλάδα εκεί που της αρμόζει» λέει σε συνέντευξή της στο in.gr.

Μια συναυλία για «το Μαζί για το Παιδί», μια αγκαλιά για 30.000 παιδιά στο Ηρώδειο. Τι θα ακούσουμε σε αυτή τη μουσική βραδιά;

Μαζί για το παιδί!!! Από τις πιο όμορφες λέξεις της εποχής μας. Σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή «Με τα φτερά της ποίησης» ενώνουμε τις φωνές μας και τις ενέργειές μας για να χτίσουμε ένα ακόμα πιο αισιόδοξο μέλλον για αυτά τα παιδιά . ’Όλα γλυκαίνουν και φέγγουν αλλιώς, γιατί είναι η εποχή της αγάπης και της αλληλεγγύης, είναι η εποχή της αγκαλιάς, της προσφοράς και της συναισθηματικής φόρτισης … γιατί το «Μαζί για το Παιδί» φέγγει με την δική σας και την δική μας αγάπη. Θα ήθελα να δώσω χρυσό μετάλλιο σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες, σε όλους τους ευεργέτες του «Μάζι για το Παιδί» για την ευαισθησία και την αφοσίωση τους σε αυτό το μοναδικό έργο αγάπης εδώ και 20 χρόνια…

Θα ακούσετε μελοποιημένη ποίηση, υπέροχα λόγια για την Ελλάδα, για τον έρωτα και τη ζωή. Θα είναι ένας χορός συναισθημάτων, ένας χορός με χρώματα και φως. Μπλε, ώχρα, λουλακί, χονδροκόκκινο, πάνω σε ασπρόμαυρες νότες σε ματζόρε και μινόρε συναισθήματα μέσα από τα μαγικά χέρια του συνθέτη και σολίστα Στέφανου Κορκολή. Παρόντες θα είναι και όλοι οι «απόντες»…Ελύτης, Σεφέρης, Καβάφης, Χατζηδάκης, Γκάτσος, Καββαδίας, Λάγιος …Θα ξεκλειδώσουν όνειρα και θα κουνούν μαντίλι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του χρόνου με τραγούδια που μας έχουν συγκινήσει πολύ, με μελωδίες και εκρηκτικά μείγματα, καθαρό καύσιμο για την ψυχή.

«Με τα φτερά της ποίησης» είναι ο τίτλος της συναυλίας με τον Στέφανο Κορκολή. Τι θα μπορούσε να μας δώσει ώθηση προς τα πάνω όταν η πραγματικότητα που βιώνουμε έχει κόψει τα φτερά μας;

Η επένδυση στον Πολιτισμό και στην Παιδεία… Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας, μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο στόχο. Να ξανανέβει η Ελλάδα εκεί που της αρμόζει. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα, είναι νομιμόφρονες, εργάζονται, αγαπούν το δίκιο, την δημοκρατία, είναι τίμιοι, σωστοί, ειλικρινείς. Αρνούμαι να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Νιώθω ότι διανύουμε μια Πέμπτη εποχή που δεν ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να φορέσουμε, βιώνουμε ένα πολιτικό θρίλερ με μεγάλη αγριότητα και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το τέλος όταν η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Παρ’ όλα αυτά έχω μια σπίθα ελπίδας μέσα μου ικανή να τροφοδοτεί την ψυχή μου ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι η ώρα να κάνουμε κάτι κι εμείς. Να μας υπερασπιστεί η χώρα μας και να την υπερασπιστούμε και εμείς

Πόσο θεραπευτικά μπορεί να λειτουργήσει η μουσική σε αυτές τις εποχές;

Οι τέχνες απ’ όπου κι αν προέρχοντο, στις δύσκολες εποχές είναι πάντα σε ανάπτυξη και δημιουργούν φωτεινούς χώρους. Ο ρόλος του καλλιτέχνη επίσης είναι διπλά δύσκολος έχοντας απέναντι την κρίση,την επιβίωση, την ταυτότητα, το μεταναστευτικό, τις συμφωνίες, έναν αόρατο οικονομικό πόλεμο και τόσες ακόμα λέξεις που μας έχουν κλέψει την χαρά, τον ύπνο και την αυτοπεποίθηση. Πιστεύω στην μουσική, την θεωρώ φάρμακο για την ψυχή, την θεωρώ ευλογημένη που μπορεί έστω και για λίγο να καθαρίσει σκοτεινές γωνιές του «μέσα» μας και να δημιουργήσει χαμόγελα. Είναι υπέροχο να μπορείς να δίνεις χαρά και ελπίδα.

Το σύντομο πέρασμά σας από την πολιτική σκηνή τι γεύση σας άφησε; Σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες πιστεύετε ότι οι άνθρωποι των τεχνών θα μπορούσαν να ορθώσουν μια διαφορετική φωνή;

Μία ιδιαίτερη γεύση …Στο χρόνο των 22 ημερών δεν μπορείς να κάνεις θαύματα! Προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου όσο το δυνατόν καλύτερα. Το Υπουργείο Τουρισμού είναι ένα εκπληκτικό Υπουργείο, είναι ο φωτεινός καθρέφτης της χώρας και του Πολιτισμού μας. Πιστεύω ότι η πολιτική είναι εργαλείο. Έχει αξία, αξία του να διεκδικείς όχι μόνο για σένα αλλά και για τον διπλανό σου.

Όσον αφορά τις τέχνες, έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος επικοινωνίας σε οτιδήποτε. Στο παρελθόν ήταν ένα τραγούδι η μια θεατρική παράσταση που περιέγραφε, ξεσήκωνε, έκανε κριτική, σατίριζε και άφηνε αιχμές. Στην εποχή της τεχνολογίας και της ταχύτητάς όλα άλλαξαν. Όλα μα όλα μπορούν να ξεκινήσουν πολύ δυνατά με ένα κλικ, εδώ, έξω, παγκόσμια. Μία διαμαρτυρία, μια σκέψη, ένα κίνημα, μια συμπαράσταση… Το πολιτικό τραγούδι έτσι όπως το ξέραμε δεν υπάρχει. Όμως οι καλλιτέχνες που θέλουν πάντα βρίσκουν τον τρόπο να ενώνουν τις φωνές τους για να βοηθήσουν αυτούς που η φωνή τους δεν ακούγεται…Πολλές φορές όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και στο εξωτερικό έχω ενώσει τη φωνή μου για το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, για την ισότητα ,για τον πολιτισμό, την τροφή, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση. Πρέπει να υπενθυμίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τις θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι.

Με ποιο στίχο ή τραγούδι σας θα περιγράφατε την εποχή που ζούμε;

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σα ροκ συγκρότημα…κι αν μας αντέξει το σχοινί θα φανει….

Ποια είναι η «πολιτική» της Άλκηστης Πρωτοψάλτη απέναντι στη ζωή;

Πρέπει να κάνεις το καλό στα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα. Θα σου επιστραφεί αυτό. Όπως είπε και ο Τσε Γκεβάρα «όταν δίνεις να ξεχνάς, όταν παίρνεις να το θυμάσαι πάντα». Είναι μια επιλογή το καλό, μια στάση, σαν κάτι που θέλεις πολύ βαθιά και κάποιες στιγμές έρχεται. Και ξεχνάς την αδικία. Για μένα η σωτηρία της ψυχής είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που με βαστάει στην ζωή, είναι αυτό που με κρατάει ζωντανή.

Μετά από ένα πλούσιο συναυλιακά καλοκαίρι τι σχέδια έχετε για το χειμώνα;

Το GAZARTE θα γιορτάσει τα 10 του χρόνια και όλοι οι έλληνες καλλιτέχνες που πέρασαν από αυτό τον θαυμάσιο χώρο θα δώσουν το παρόν. Έτσι και εμείς με τον Στέφανο Κορκολή θα ξαναβρεθούμε για να θυμηθούμε τους δύο υπέροχους χειμώνες που περάσαμε εκεί. Πιάνο – φωνή. Με τα καλύτερες στιγμές μας «Reunion». Κάθε Παρασκευή και Δευτέρα τον Δεκέμβριο του 2016. Έναρξη 2-12-16.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024