Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόστολος Ρίζος: Μέσα από το βλέμμα ενός σκύλου, μπορείς να δεις μια κοινωνία που καταρρέει

Απόστολος Ρίζος: Μέσα από το βλέμμα ενός σκύλου, μπορείς να δεις μια κοινωνία που καταρρέει

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Για ένα ακόμα Σάββατο (16/04), ο Απόστολος Ρίζος θα βρίσκεται στο Club του Σταυρού του Νότου όπου θα μας αφηγείται τις δικές του μουσικές ιστορίες. Παράλληλα, έξι χρόνια μετά, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο του δίσκο 6 ο οποίος όπως ο ίδιος μας πληροφορεί περιλαμβάνει «έξι μουσικά διηγήματα. Κάθε ένα γραμμένο μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, με αφετηρία την προσωπική μου θέση, αλλά από διαφορετικές γωνίες θέασης».

Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της απόστασης, τι μεσολάβησε για τον ίδιο στο διάστημα αυτό, ποια πράγματα τον απασχολούν αυτή την περίοδο και ποια είναι η τοποθέτησή του για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες; Ο λόγος στον Απόστολο Ρίζο…

Απόστολε, θα ήθελα να συμπληρώσεις τη φράση-τραγούδι σου «Σ’ αυτή τη χώρα»…
«Θα τη συμπλήρωνα με στίχο: «Ποια νίκη τώρα να αντέξεις; / Δεν βλέπεις τον εχθρό να σημαδέψεις / Οι πέτρες από σκόνη, τα άλογα από χιόνι / κι ας θέλεις να παλέψεις».

»Είναι στίχοι της Τάμμυ Τσέκου από το τραγούδι «Ποια νίκη;» που θα περιλαμβάνεται στο νέο άλμπουμ. Ο στίχος αυτός είχε γραφτεί το Δεκέμβρη του 2014. Πάσα ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις που προέκυψαν από τότε, μπορεί να θεωρηθεί προφητική, αλλά είναι απολύτως συμπτωματική».

«6», μίλησέ μας για το νέο σου άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Τι κρύβει ο τίτλος, τι μουσικές ιστορίες θα μας αφηγηθείς και πότε κυκλοφορεί.
«Θα μπορούσα να πω ότι είναι έξι μουσικά διηγήματα. Κάθε ένα γραμμένο μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, με αφετηρία την προσωπική μου θέση, αλλά από διαφορετικές γωνίες θέασης.

»Μέσα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο, πολλές φορές τα γεγονότα με έκαναν να σκεφτώ πως η ζωή διαγράφει κύκλους, αλλά φάνηκε πως δεν ήταν έτσι. Μέσα στο ίδιο διάστημα, έγινα πατέρας κι αυτό πρόσθεσε από μόνο του νέες οπτικές, συχνά αντιφατικές, πρωτόγνωρες, έντονες. Το «6» ως σχήμα, είναι ελλειπτικό. Είναι ένας κύκλος που εκεί που νομίζεις ότι κλείνει, ανοίγει ένας νέος, μεγαλύτερος. Όλα αυτά φυσικά, προέκυψαν ως παρατηρήσεις στην πορεία. Όσο δοκιμάζονταν οι αντοχές μας από τις συνεχείς ανατροπές και αντιφάσεις.

»Τα τραγούδια περιγράφουν αυτές τις διαφορετικές μας «υποστάσεις», όσο είναι αυτό δυνατόν. Από το προσωπικό, ξεπηδάει το συνολικό. Μέσα από τον έρωτα, γεννιέται η αγωνία για την επόμενη ημέρα. Μέσα από το βλέμμα ενός σκύλου, μπορείς να δεις μια κοινωνία που καταρρέει. Οι προσωπικοί μας φόβοι, γίνονται εφιάλτες, όταν ακόμα γεννιούνται παιδιά χωρίς πατρίδα. Όταν ο εχθρός είναι τόσο καλά κρυμμένος που δεν μπορείς να τον σημαδέψεις. Όλα συνδέονται και κανείς δεν είναι αμέτοχος. Ο καθένας όμως βλέπει την πραγματικότητα διαφορετικά.

»Γι’ αυτό και το εικαστικό του εξωφύλλου, είναι το «6» όπως αποτυπώνεται σε τεστ εξετάσεων όρασης. Στη ζωή, δεν βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα».

Έξι χρόνια πέρασαν επίσης από τον προηγούμενο δίσκο σου.
«Αυτό, δεν είναι απολύτως συμπτωματικό. Μέσα στην περίοδο της γενικότερης κρίσης, ήταν σε εξέλιξη η κρίση στη δισκογραφία. Συνεπώς οι λόγοι της απόστασης ήταν και πρακτικοί. Κυρίως όμως ένιωθα να είναι σε εξέλιξη μια νέα πραγματικότητα που δεν μου επέτρεπε να βάλω τελεία και να εκδώσω το νέο υλικό. Συνεχώς προέκυπτε η ανάγκη καταγραφής μιας νέας οπτικής. Υπό αυτή την έννοια, το «6» δεν είναι ένα album τελεία, αλλά μια άνω τελεία. Μια έλλειψη, ανοιχτή στη συνέχεια.

»Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου και μέχρι το Πάσχα το album θα κυκλοφορήσει ως φυσικό προϊόν, αλλά και ψηφιακά».

Είναι μια μεταβατική φάση θεωρείς αυτή η περίοδος στη δισκογραφία και πώς πρέπει να τη διαχειριστείτε ή να την αντιληφθείτε εσείς οι ερμηνευτές/δημιουργοί;
«Είναι μια φάση υπό συνεχή διαμόρφωση. Η δισκογραφία ακολουθεί τις εξελίξεις που έφερε η τεχνολογία. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα ακούνε πλέον μουσική μέσω του διαδικτύου, κάποιοι λίγοι αγοράζουν ψηφιακά και ακόμη λιγότεροι αγοράζουν το φυσικό προϊόν. Αυτό κάνει την παραγωγή πολύ δύσκολη για πολλούς καλλιτέχνες σήμερα.

»Από την άλλη, η «κατάρρευση» της παραδοσιακής δισκογραφίας, προσφέρει μια μορφή ελευθερίας και τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εκδώσουν το έργο τους – έστω και πειραματικά – και να προσεγγίσουν ένα πυρήνα κοινού, κάτι που ήταν αδύνατο παλιότερα.

»Συνεπώς, τραγούδια δεν θα σταματήσουν να γράφονται, η ποιότητα παραγωγής όμως θα φτωχαίνει και θα γίνεται για τους περισσότερους από το προσωπικό τους υστέρημα – κάτι που παίρνει και χρόνο.

»Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα σπουδαίο μέσο, αρκεί να οργανωθεί κάποια στιγμή ένας δίκαιος τρόπος διανομής των χρημάτων στους ανθρώπους που το έργο τους τροφοδοτεί διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες βγάζουν δισεκατομμύρια».

«Η μελαγχολία με γοητεύει αλλά δεν με διαπερνά», δήλωνες πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή σου. Σήμερα, η μελαγχολία μοιάζει να έχει πάρει μια εθνική διάσταση και να διαπερνά όλο και περισσότερους ανθρώπους…
«Η μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να τροφοδοτεί τη σκέψη, να αφυπνίζει, όχι να εξελίσσεται σε κατάσταση. Τότε η πραγματικότητα φαίνεται αδιέξοδη. Όπως λέει ο στίχος «Σ΄αυτή τη χώρα που τη σκέπασε το χιόνι / χώμα δεν βρίσκει τριαντάφυλλο να ζήσει/ σε μια φωλιά γυρίζει η άνοιξη ν’ ανθίσει/ και βρίσκει μέσα πεθαμένο χελιδόνι«. Καλούμαστε διαρκώς να κάνουμε υπερβάσεις, σε έναν αγώνα αντοχής. Τις στιγμές που νιώθουμε δυνατοί να κοιτάμε μήπως καταφέρουμε να παρασύρουμε και τον διπλανό μας. Να πιαστούμε παρέα από τη ζωή που βρίσκει πάντα τρόπο να ξεγλιστράει από τις συμπληγάδες, ή να τις γκρεμίζει».

Ποια είναι τα πράγματα που απασχολούν τον Απόστολο Ρίζο, σε συλλογικό επίπεδο ή προσωπικό επίπεδο;
«Με απασχολούν πάντα οι σχέσεις. Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις μας με το σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τις ιδέες, τη δουλειά μας, τον εαυτό μας, την εξουσία, τον τόπο μας. Ποια είναι και πώς διαμορφώνεται η σχέση με το διπλανό μας, που μπορεί να είναι «δικός μας», ή «ξένος». Είναι άξιο απορίας και θαυμασμού, πώς μέσα από την αλληλεπίδραση, μπορεί να προκύψει η απόλυτη ομορφιά και η πιο καταστροφική ασχήμια».

Προσφυγική κρίση. Θεωρείς πως γίνονται -όσες θα έπρεπε- πολιτιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες; Ποιος ο ρόλος των καλλιτεχνών και αν θα συμμετείχες εσύ σε σχετικά καλλιτεχνικά δρώμενα στήριξης.
«Συμμετείχα και συμμετέχω. Προϋπόθεση είναι να αισθάνομαι ότι μια πρωτοβουλία είναι ειλικρινής στις προθέσεις της, ως προς τον αλληλέγγυο σκοπό που διοργανώνεται. Υπάρχουν πρωτοβουλίες από ομάδες που νοιάζονται πραγματικά να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες και φυσικά είμαι διαθέσιμος. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να κινητοποιηθούμε ως πολίτες και καλλιτέχνες στην κατεύθυνση των αιτίων που δημιουργούν την προσφυγική κρίση και πολλά ακόμα δεινά στον κόσμο».

Μηχανολογία: Μάθε τέχνη κι άσ’ την κι εάν πεινάσεις πιάσ’ την;
«Ποτέ δεν ξέρεις. Σίγουρα η επιστήμη της μηχανολογίας, σε βάζει στη διαδικασία να σκέφτεσαι και «μηχανεύεσαι». Από εκεί και πέρα, όλα είναι δυνατά – όπως και στην τέχνη».

Μετά το τέλος των εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου, τι ακολουθεί για εσένα;
«Συνεχίζουμε την περιοδεία μας. Επόμενος σταθμός μας, είναι η Κύπρος. Θα παίξουμε στη Λεμεσό (20.4), στη Λάρνακα (22.4) και στη Λευκωσία (23.4) σε συναυλιακούς χώρους. Επίσης, αν όλα πάνε κατ’ ευχή, εκείνες τις μέρες θα κυκλοφορήσει επίσημα και το νέο άλμπουμ, οπότε ανοίγει ένας νέος κύκλος».

Απόστολος Ρίζος | Official Links:
YouTube Official Channel: https://www.youtube.com/ApostolosRizos
Facebook page: https://www.facebook.com/ApostolosRizosOfficialPage
Website: www.apostolosrizos.gr

INFO:
Απόστολος Ρίζος στο Σταυρό του Νότου Club τα Σάββατα 9,16 Απριλίου 2016
Ώρα Έναρξης: 21.30
Σταυρός του Νότου Club –Φραντζή & Θαρύππου 35, Νέος Κόσμος. Τηλ. 210 9226975
Είσοδος: 12 ευρώ με ποτό

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024