Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μαρκόπουλος: «Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ξαναδιδάξει τη νομοθεσία του Σόλωνος»

Γιάννης Μαρκόπουλος: «Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ξαναδιδάξει τη νομοθεσία του Σόλωνος»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Με αφορμή την πολυαναμενόμενη, ενιαία συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (το Σάββατο 31 Οκτωβρίου) όπου θα μας παρουσιάσει το εμβληματικό μουσικό του έργο Χρονικό και το νέο του δίσκο Εντεύθεν (εξαιρετικά επίκαιρα αμφότερα), ο μεγάλος μας δημιουργός Γιάννης Μαρκόπουλος μιλάει στο in.gr. Μετά την αναβολή της συναυλίας στο Ηρώδειο, η […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη, ενιαία συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (το Σάββατο 31 Οκτωβρίου) όπου θα μας παρουσιάσει το εμβληματικό μουσικό του έργο Χρονικό και το νέο του δίσκο Εντεύθεν (εξαιρετικά επίκαιρα αμφότερα), ο μεγάλος μας δημιουργός Γιάννης Μαρκόπουλος μιλάει στο in.gr.

Μετά την αναβολή της συναυλίας στο Ηρώδειο, η μεγάλη στιγμή για να την απολαύσουμε είναι γεγονός και τα δυο έργα σας Χρονικό και Εντεύθεν θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής στις 31/10. Μιλήστε μας για τα εμπόδια που συναντήσατε τον προηγούμενο καιρό αλλά και για τη μεγάλη βραδιά της 31ης Οκτωβρίου.
«Δεν μ’ αρέσει να μιλάω για εμπόδια τα οποία έχω μάθει να τα υπερνικάω. Θα ήθελα να πω όμως ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η παντελή έλλειψη πολιτικής πολιτισμού στη χώρα μας. Στη συναυλία της 31ης Οκτωβρίου, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παίξει η Παλίντονος Αρμονία, ένα ορχηστρικό σχήμα συμφωνικών και ελληνικών οργάνων που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια και συμμετέχει στα περισσότερα έργα μου. Θα τραγουδήσουν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Χρονικό σε στίχους Κ.Χ. Μύρη και στο Εντεύθεν ο Γιώργος Νταλάρας, η Δάφνη Ζουρνατζή και ο Δήμος Αναστασιάδης. Θα συμμετέχουν ακόμη το 12μελες χορωδιακό σύνολο Fons Musicalis σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, η παιδική χορωδία της Μητρόπολης Πειραιώς και η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη».

Το έργο σας «Χρονικό» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αποτελεί ένα εμβληματικό μουσικό έργο και περιγράφει την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον προηγούμενο αιώνα. Μια πορεία που, ωστόσο, συνεχίζει να είναι επώδυνη… Ποιο είναι το σχόλιο του Γιάννη Μαρκόπουλου, τοποθετώντας το «Χρονικό» στο σήμερα;
«Η δομή του «Χρονικού», έχει δυο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει τη πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας. Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά.
Το Χρονικό παραμένει δια-χρονικό αφού η ελληνική κοινωνία στον πυρήνα της παραμένει αναλλοίωτη».

Το «Χρονικό» θα αποδώσουν ερμηνευτικά οι: Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης. Γιατί επιλέξατε τους συγκεκριμένους ερμηνευτές και επιπλέον, εσείς –ο δημιουργός του έργου- πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει τη σύγκριση με τους: Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη που πρωτοερμήνευσαν και στιγμάτισαν με τις φωνές τους το Χρονικό;
«Όπως επέλεξα τον Ξυλούρη και τη Δημητριάδη για να παρουσιάσω το έργο πριν 45 χρόνια έτσι και φέτος επέλεξα τη Μποφίλιου και τον Πασχαλίδη οι οποίοι θα πρωτοπαρουσιάσουν το έργο στις νεότερες γενεές».

Και ερχόμαστε στο πρόσφατο μουσικό σας έργο «Εντεύθεν», το οποίο θα παρουσιαστεί ζωντανά για πρώτη φορά, στις 31/10. Το έργο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επίκαιρο, αλλά και ως ο πιο προσωπικός σας δίσκος, τον οποίο δουλεύετε από τα νεανικά σας χρόνια. Μιλήστε μας για το όραμα και τον σκοπό αυτού του έργου, καθώς και για τους ερμηνευτές που επιλέξατε να το αποδώσουν.
«Το Εντεύθεν που σημαίνει «από εδώ» είναι ένας κύκλος τραγουδιών με θεματικό άξονα. Υπάρχουν μέσα μελωδίες από τα νεανικά μου χρόνια, άλλες που επεξεργάστηκα τα τελευταία χρόνια και τα περισσότερα που συνέθεσα στις αρχές του 2015.
»Στο Εντεύθεν εκφράζω το τοπίο όπως σήμερα το αντικρίζω. Στο Εντεύθεν υπάρχει μία συνεχής ανάρρωση που ακόμα και αν φέρνει δάκρυα αναπτερώνει αυτά που πρέπει να αγαπηθούν μέσα σε μία ακλόνητη ενότητα. Το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές, οι ήρωες του είναι ονειροπόλοι, η δύναμη ο έρωτας.
»Κυρίως νέοι ερμηνευτές διακλαδώνουν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών της έκδοσης, Δήμος Αναστασιάδης, Vassilikos, Athena Ανδρεάδη και Δάφνη Ζουρνατζή. Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει δομικά σημεία – άξονες του όλου έργου, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος».

Κύριε Μαρκόπουλε, αν σας ρωτάγαμε ποιο από τα τραγούδια του νέου σας δίσκου μιλάει λίγο παραπάνω στην καρδιά σας, ποιο θα ήταν αυτό και επίσης, που θα αφιερώνατε το νέο σας μουσικό έργο;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα από αυτά γιατί όπως προανέφερα πρόκειται για κύκλο τραγουδιών με εσωτερικές αντιστίξεις και από αυτή την άποψη ολόκληρο το έργο είναι ένα πολύσημο τραγούδι. Όσον αφορά το που τον αφιερώνω, θα έλεγα στον καθένα μέσα στην κοινωνία και ειδικά στους νέους».

Είστε ένας δημιουργός που μας έχει δώσει μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά έργα και πολιτικά τραγούδια. Παράλληλα, είστε ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και εκφράζει άφοβα την άποψή του, μια άποψη που έχει βαρύτητα. Ποια είναι η άποψή σας λοιπόν, για τη συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική, πολιτιστική (;) κρίση της χώρας;
«Στη χώρα μας η κρίση αυτή -όπως και άλλοι το έχουν πει- είναι περισσότερο κρίση αξιών παρά κρίση οικονομική. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι τοποθετείται στην κλίμακα της αξιολόγησης πρώτα το χρήμα και έπειτα ο άνθρωπος. Δεν θα ήταν υπερβολή, ούτε είμαι αιθεροβάμων, αν σας έλεγα ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ξαναδιδάξει τη νομοθεσία του Σόλωνος ο οποίος έλεγε ότι: Δεν μπορεί να γίνεται δούλος ο άνθρωπος εξ αιτίας των χρεών του. Γενικότερα όμως τα περισσότερα προβλήματα της χώρας πηγάζουν από την πολιτιστική κρίση που επήλθε λόγω της κατάρρευσης του αξιακού πλαισίου. Έτσι, χωρίς παιδεία και την απαραίτητη αυτογνωσία βρεθήκαμε ανήμποροι μπροστά στην οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Σε αυτή τη σημαντική και μακρόχρονη πορεία σας, υπάρχει κάτι που σας έχει πικράνει ως δημιουργό;
«Με έχει πικράνει το γεγονός πως το έργο μου έχει λάβει μεγαλύτερη αποδοχή και αναγνώριση από ξένα κράτη και κυβερνήσεις παρότι από το ελληνικό κράτος. Κάτι φυσικά που δεν ισχύει για τον απλό κόσμο στην Ελλάδα που αγαπά και παρακολουθεί το έργο μου διαχρονικά».

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να ρωτήσω για τα επόμενα σχέδιά σας, σχέδια που από όσο θυμάμαι στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του άλμπουμ Εντεύθεν, είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

«Σας ευχαριστώ και εγώ και δεσμεύομαι να σας τα αποκαλύψω εν καιρώ».

entertainment.in.gr

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024