Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
MC Yinka: «Τα παιδιά των μεταναστών έχουν μάθει από τους γονείς τους να επιβιώνουν»

MC Yinka: «Τα παιδιά των μεταναστών έχουν μάθει από τους γονείς τους να επιβιώνουν»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, performer-MC. O πολυπράγμων, Manolis Afoliano ή MC Yinka όπως είναι ευρύτερα γνωστός τόσο από την προσωπική του πορεία όσο και από τη συνεργασία του με τους Imam Baildi, μας μιλά με αφορμή τη συναυλία -«Painted black»- στην οποία συμμετέχει, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, performer-MC. O πολυπράγμων, Manolis Afoliano ή MC Yinka όπως είναι ευρύτερα γνωστός τόσο από την προσωπική του πορεία όσο και από τη συνεργασία του με τους Imam Baildi, μας μιλά με αφορμή τη συναυλία -«Painted black»- στην οποία συμμετέχει, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Μαζί με τους Idra Kayne, Jerome Kaluta και Word of Mouth θα μας παρουσιάσουν μια «παράσταση που στήνεται με μεράκι και αγάπη», όπως μας λέει χαρακτηριστικά, γεμάτη από προσωπικά τους τραγούδια και διασκευές από Bob Marley, Michael Jackson, Animals, Beatles, κ.α.

«Painted Black» στον Κήπο του Μεγάρου. Τι θα γίνει στον όμορφο Κήπο του Μεγάρου λοιπόν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου;
-«Στον όμορφο Kήπο του Μεγάρου θα βρεθούν φίλοι μουσικοί, παιδιά που γνωρίζονται καιρό και τώρα συμπράττουν στη σκηνή. Είναι μια παράσταση που στήνεται με μεράκι και αγάπη, είναι κάτι πολύ ωραίο. Θα ακούσουμε κομμάτια δικά μας, αλλά και γνωστές διασκευές με μια πιο «μαύρη» πινελιά».

Ποια ήταν η αφορμή, η έμπνευση για αυτό το live του Ιουλίου και τι θέλει να πει στο κοινό της Αθήνας;
-«Η αφορμή ήταν η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι μαζί και είναι μια πρόταση που δεν έχει ξαναγίνει, με παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ και παιδιά μεταναστών. Τα παιδιά αυτά έχουν μια άλλη άποψη πάνω στη μουσική και σίγουρα μπορούν να δώσουν πράγματα στο μουσικό γίγνεσθαι της χώρας. Εκπροσωπούμε ένα στιλ πιο underground και αυτή η παράσταση απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Θα ήθελα να το συνεχίσουμε αυτό με ζωντανές εμφανίσεις γιατί όλοι είμαστε σε μια δημιουργική φάση και έχουμε ιδέες και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό και καλαίσθητο».

Τι έχεις πάρει από τη συνεργασία σου με τους Imam Baildi και πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
-«Έχω πάρει πάρα πολλά. Τα παιδιά έχουν επίπεδο και κριτήριο πάνω στη μουσική και υπάρχει μια δημιουργική ελευθερία. Oι Imam Baildi είναι μια κολεκτίβα. Έχω ταξιδέψει μαζί τους σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εγώ τους γνώρισα όταν έπαιζα ως DJ πριν δημιουργηθούν οι Imam Baildi. Tέλη του 2008 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο ως Imam Baildi και το 2009 θέλησαν να έχουν και φωνητικά και με κάλεσαν. Είναι μια πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει συνεχής ανανέωση και όρεξη».

Ποια είναι η έμπνευσή σου για να δημιουργήσεις ένα στίχο, ποια μηνύματα επιθυμείς να περάσεις;
-«Θέλω να γίνω πιο άμεσος με έναν τρόπο πιο έξυπνο και όχι απλοϊκό. Γράφω για θέματα καθημερινά, προσωπικά, κοινωνικά, παρατηρήσεις, πολιτικά. Ως άτομο έχεις πολιτική συνείδηση χωρίς να είσαι κάπου πολιτικά ταγμένος, αλλά επηρεάζεσαι από πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου και εκφέρεις γνώμη».

Ποια είναι η αγαπημένη σου γωνιά στην Αθήνα και τι δεν αντέχεις σε αυτή την πόλη;
-«Η αγαπημένη μου γωνιά είναι το Θησείο, το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός, οι περιοχές που έχουν ακόμα την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Αυτό που δεν μου αρέσει αισθητικά στην Αθήνα είναι η άναρχη δόμηση που έχει μεγάλο μέρος της».

Γεννήθηκες, μεγάλωσες και ζεις στην Ελλάδα. Φαντάζομαι πως τη νιώθεις πατρίδα σου. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία;
-«Υπάρχει πολλή γκρίνια στην ελληνική κοινωνία και σίγουρα η αλλαγή είναι κάτι που θα ξενίσει στον Έλληνα, όπως με τους μετανάστες και την ελληνική ιθαγένεια. Βλέπεις κάποιες αντιδράσεις οι οποίες σε εκπλήσσουν. Σε κάποια μέρη βλέπεις ότι δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο για να κατανοήσουν πώς έχουν τα πράγματα. Ένα κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι πιο ομαδικό, πιο αλληλέγγυο, πιο συμβατικό».

Βλέπεις να βελτιώνονται τα πράγματα για τα παιδιά των μεταναστών, για τις επόμενες γενιές δηλαδή;
-«Νομοθετικά, με την ψήφιση του νόμου, ναι. Γιατί ήμασταν μετέωροι και πολίτες β’ κατηγορίας. Σε κοινωνικό επίπεδο τα παιδιά των μεταναστών έχουν μάθει από τους γονείς τους να επιβιώνουν, αλλά με τρόπους που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εκδηλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Πολλά επαγγέλματα αν δεν είσαι έλληνας πολίτης δεν μπορείς να τα ασκήσεις. Έτσι πολλοί μετανάστες βρίσκουν άλλους τρόπους να επιβιώσουν και να εκτονωθούν ως καλλιτέχνες ή οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα τα οποία, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν από άτομα που έχουν αυτή την άποψη και στάση. Τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον κοινωνικό μας περίγυρο. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι μας έχουν αγκαλιάσει και είναι αυτοί, η Ελλάδα που θέλουμε να ζούμε, οι Έλληνες που έχουν ανοιχτή καρδιά και μυαλό. Θέλουμε να υπάρχει ενότητα και αδελφοσύνη. Όλα αυτά τα έχω βιώσει ως παιδί μεταναστών, ως παιδί που διαφέρει σε μια κοινωνία που υπάρχουν πιο πολλοί λευκοί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε αντανακλαστικά να αντιμετωπίσουμε τα όποια αρνητικά».

Έχεις σκεφτεί να φύγεις από την Ελλάδα και να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου για μια καριέρα στο εξωτερικό;
-«Βέβαια θα ήθελα. Και κάνω κάποια δειλά βήματα. Το εξωτερικό είναι ένα θέμα που θέλει δουλειά και στο πώς θα δικτυωθείς με promoters, με sites, με δισκογραφικές, με παραγωγούς, κλπ. Και πέρα από δουλειά θέλει και τύχη».

Ποιο είναι το σχόλιό σου για την κατάσταση της χώρας το τελευταίο διάστημα;

-«Ο κόσμος θέλει να πιστέψει σε μια αλλαγή, έχει αγανακτήσει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά για τη χώρα η οποία πρέπει να βρει τα πατήματά της και να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό το πράγμα που έγινε και να είχε βρεθεί μια πιο βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Κατά τη δική μου γνώμη, πολλά από τα μέτρα αυτά είναι απάνθρωπα και δεν ξέρω αν θα μπορούν να υλοποιηθούν. Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει δημιουργηθεί μια ηγετική φυσιογνωμία, όμως σίγουρα οι χειρισμοί τους τελευταίους μήνες δεν ήταν οι καλύτεροι, αλλά όχι από δόλο πιστεύω. Το σύστημα που ζούμε είναι αμφισβητήσιμο ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είδαμε ένα πολύ σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δεν ξέρω αν μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα μπορείς να ανακάμψεις ως χώρα.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

-«Ετοιμάζω ένα project για το εξωτερικό με τη δική μου μπάντα όπου συνθέτω και γράφω στίχους σε πιο soul, afro μονοπάτια. Επίσης ετοιμάζω ένα project πιο ηλεκτρονικό, πιο dubstep reggae και ακόμη, έναν ολοκληρωμένο δίσκο».

Ποιο είναι το δικό σου κάλεσμα για τη συναυλία της Δευτέρας στον Κήπο;

-«Θα έρθετε να δείτε παιδιά που η σκηνή είναι το σπίτι τους, έχουν πράγματα να πουν και να δώσουν και θα περάσετε πολύ καλά, αλλά ταυτόχρονα θα μπείτε και στη διαδικασία να προβληματιστείτε, θα περάστε από διάφορα στάδια μέσω της μουσικής. Θα ακούσετε πιο μαύρα ακούσματα σε μια παράσταση μεστή, με μελωδία, κέφι και όρεξη».

Info
Ώρα έναρξης στις 21.00
Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ
Ταμείο: 12 ευρώ

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024