Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ

Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ

Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος κι ένα κρυμμένο μήνυμα από τον νεκρό πατέρα του έφηβου πρωταγωνιστή απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας. Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα Κείμενο & Εικονογράφηση: Μπράιαν Σέλζνικ Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά και νέους Σελίδες: 544 Τιμή: 17, 00 ευρώ, […]

Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος κι ένα κρυμμένο μήνυμα από τον νεκρό πατέρα του έφηβου πρωταγωνιστή απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας.
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κείμενο & Εικονογράφηση: Μπράιαν Σέλζνικ
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά και νέους
Σελίδες: 544 Τιμή: 17, 00 ευρώ, ISBN: 978-960-19-0360-6
Έτος έκδοσης: 2009

Περιγραφή

Παρίσι 1931
Ο Ούγκο Καμπρέ είναι ένα ορφανό αγόρι που κλέβει για να ζήσει και φροντίζει τα ρολόγια του πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης. Κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σταθμού και η επιβίωσή του βασίζεται στα μυστικά και στην ανωνυμία του, τα οποία διατηρεί επιμελώς.
Όταν όμως γνωρίζει ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία κι έναν πικρόχολο γέρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών, η κρυφή ζωή και το πιο πολύτιμο μυστικό του Ούγκο κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν.
Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος κι ένα κρυμμένο μήνυμα από τον νεκρό πατέρα του έφηβου πρωταγωνιστή απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας.
Η αρχική έμπνευση για το βιβλίο προέρχεται από την αληθινή ιστορία του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή ταινιών επιστημονικής φαντασίας Ζορζ Μελιές, που έζησε και δημιούργησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Μελιές διατηρούσε μια ιδιαίτερη συλλογή περίτεχνων, κουρδιστών μηχανικών αντικειμένων, γνωστά ως «αυτόματα» («automata»), την οποία δώρισε σε μουσείο του Παρισιού.
Η συλλογή εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια σε μια υγρή σοφίτα για να βρεθεί στο τέλος στα αζήτητα. «Φαντάστηκα ένα αγόρι να βρίσκει αυτές τις σκουριασμένες μηχανές κι εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο Ούγκο και η ιστορία του», εξηγεί ο συγγραφέας.
Η προσωπικότητα του Μελιές όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο –ο δύστροπος ηλικιωμένος παιχνιδοπώλης– είναι προϊόν φαντασίας, ωστόσο ο Σέλζνικ δημιουργώντας μια φανταστική πλοκή γύρω από το Γάλλο κινηματογραφιστή καταφέρνει να αναδείξει το έργο του και να μεταφέρει στους αναγνώστες τη μαγεία του κινηματογράφου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει η ενότητα των Πηγών στο τέλος της έκδοσης, όπου ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τα στιγμιότυπα ή τις κινηματογραφικές ταινίες που παρουσιάζονται στο βιβλίο αλλά και τα φιλμ που συνέλαβαν ιδιαίτερα στη δημιουργία του.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Μπράιαν Σέλζνικ είναι ο εικονογράφος των βιβλίων «Dinosaurs of Waterhouse Hawkins», που έχει τιμηθεί με τη διάκριση Caldecott, και «Walt Whitman: Words for America» (καλύτερη εικονογράφηση σύμφωνα με τους New York Times), συγγραφέας των οποίων είναι η Barbara Kerley∙ επίσης, του «When Marian Sang» της Ram Munoz Ryan, που τιμήθηκε με το βραβείο Sibert, καθώς και άλλων φημισμένων εικονογραφημένων βιβλίων και μυθιστορημάτων. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

«Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ» κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2007 από τον εκδοτικό οίκο «Scholastic Press» και σύντομα βρέθηκε στο νούμερο ένα της λίστας των best seller της εφημερίδας New York Times. Το 2008 βραβεύτηκε με το Caldecott Medal κι έγινε το πρώτο μυθιστόρημα που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο αποδίδεται σε εικονογράφους.
Η εταιρεία Warner Bros έχει ήδη κλείσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Chris Wedge.

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024