Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Birth of a Nation: Η επαναστατική ταινία που ενθουσίασε το Sundance

The Birth of a Nation: Η επαναστατική ταινία που ενθουσίασε το Sundance

Μαντώ Σιώμου «Χωρίς μια ειλικρινή αντιπαράθεση, δεν υπάρχει συμφιλίωση», δήλωσε ο ταλαντούχος Νέιτ Πάρκερ στο Kινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance για την ταινία του «The Birth of a Nation». Ένα βίαιο και συναισθηματικά φορτισμένο δράμα με ήρωα τον Νατ Τέρνερ, ο οποίος οδήγησε την επανάσταση των σκλάβων το 1831. Ένα έργο πάθους επτά χρόνων, όπως ο ίδιος […]

Μαντώ Σιώμου

«Χωρίς μια ειλικρινή αντιπαράθεση, δεν υπάρχει συμφιλίωση», δήλωσε ο ταλαντούχος Νέιτ Πάρκερ στο Kινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance για την ταινία του «The Birth of a Nation». Ένα βίαιο και συναισθηματικά φορτισμένο δράμα με ήρωα τον Νατ Τέρνερ, ο οποίος οδήγησε την επανάσταση των σκλάβων το 1831. Ένα έργο πάθους επτά χρόνων, όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, που ενθουσίασε το κοινό καισύμφωνα με το Variety επευφημήθηκε όσο κανένα άλλο.

Η πιο αιματηρή επανάσταση σκλάβων στην Αμερική ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου του 1831 και διακόπηκε απότομα δύο μέρες αργότερα. Για 55 λευκούς νεκρούς, πλήρωσαν εκατοντάδες μαύροι σκλάβοι. Ο αριθμός των επαναστατημένων δεν ξεπερνούσε τους 80, αλλά εκτελέστηκαν 200 αθώοι για παραδειγματισμό. Ο αρχηγός των επαναστατημένων, Νατ Τέρνερ, κρυβόταν για έξι βδομάδες μέσα στα δάση και συνελήφθη στις 30 Οκτωβρίου. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στις 11 Νοεμβρίου. Πριν να τον οδηγήσουν στην αγχόνη, ρώτησαν τον Τέρνερ αν θεωρούσε την επανάσταση λάθος κίνηση, εξαιτίας των συνεπειών της. Ο μελλοθάνατος σηκώθηκε όρθιος και απάντησε: «Κι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε;». Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του, διηγήθηκε την ιστορία του στο δικηγόρο Τόμας Ράφιν Γκρέι. Η ιστορία δημοσιεύτηκε το 1967 με τίτλο «Οι εξομολογήσεις του Νατ Τέρνερ» από τον Γουίλιαμ Στάιρον και αποτελεί τη μοναδική πηγή για τη ζωή του επαναστάτη. Το μυθιστόρημα κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Τα συστηματικά και βίαια βασανιστήρια που υπέστησαν από τους ιδιοκτήτες σκλάβων, οι γυναίκες και οι άντρες που υποδουλώθηκαν στην αιματηρή αυτή εξέγερση υπό την ηγεσία του Τέρνερ, απεικονίζονται με αγριότητα στην ταινία. Το έργο δοκιμάζει τις αντιλήψεις μας για την τρομερή αυτή χρονική στιγμή στην αμερικανική ιστορία και τις ζωές που κατέστρεψε. Η ταινία απαιτεί να αντιμετωπίσουμε το σκληρό αυτό θέμα, με ανοιχτή και ειλικρινή ματιά για αυτό ίσως και ο κόσμος αντέδρασε τόσο έντονα στην προβολή της.

«Έκανα αυτήν την ταινία για έναν λόγο, για να δημιουργήσω αλλαγές», δηλώνει ο σκηνοθέτης- συγγραφέας και πρωταγωνιστής της ταινίας, Νέιτ Πάρκερ μετά την πρεμιέρα της, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συστήματα που είναι διεφθαρμένα και κατεστραμμένα από ανθρώπους, και η κληρονομιά αυτών των ανθρώπων εξακολουθεί να ζει μαζί μας. «Αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι έκαναν καλό, όταν έκαναν το κακό», τονίζει στην προσπάθεια του να απεικονίσει ολόκληρο το σύστημα δουλείας, και συμπληρώνει ότι, «υπάρχουν πολλές ακόμα αδικίες στον κόσμο μας».

Το «The Birth of a Nation» ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Σύμφωνα με δηλώσεις του ηθοποιού οι χρηματοδότες του, δεν ήταν σίγουροι ότι υπήρχε κοινό για αυτή την ιστορία, και πιστεύαν ότι «ο κόσμος στο εξωτερικό δεν θέλει να δει ανθρώπους αυτού του «χρώματος» στην οθόνη».

«Υπάρχει μια αντίσταση όποτε έχουμε να κάνουμε με την ιστορία μας», λέει ο Πάρκερ.

Η ταινία πουλήθηκε στο Fox Searchlight για 17.500.000 δολάρια. Καμία ταινία έως τώρα στην ιστορία του φεστιβάλ δεν έχει πουληθεί για τόσο υψηλό ποσό, και μάλιστα δεν ήταν η υψηλότερη προσφορά. Τόσο η Weinstein Company όσο και η Netflix προσπάθησαν να την εξασφαλίσουν, με τη Netflix να προσφέρει το τολμηρό ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, ο ηθοποιός ανακαλεί στην μνήμη του, μερικά σοφά λόγια που του είπε ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας στο πλατό της ταινίας Red Tails του 2012: «Όταν όλοι σου λένε ότι δεν γίνεται κάτι… τότε γνωρίζεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο».

entertainment.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024