Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δέκα ταινίες με «άρωμα» ελληνικό

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου Ανεξάρτητα από το αν αποτέλεσαν εισπρακτικές επιτυχίες, πολλές είναι οι ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και που κατάφεραν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές πόλεις και τα ελληνικά νησιά. Το in.gr επιλέγει δέκα ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, στις οποίες οι πρωταγωνιστές βιώνουν εμπειρίες και περιπέτειες με φόντο τις ομορφιές της χώρας μας. […]

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Ανεξάρτητα από το αν αποτέλεσαν εισπρακτικές επιτυχίες, πολλές είναι οι ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και που κατάφεραν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές πόλεις και τα ελληνικά νησιά. Το in.gr επιλέγει δέκα ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, στις οποίες οι πρωταγωνιστές βιώνουν εμπειρίες και περιπέτειες με φόντο τις ομορφιές της χώρας μας.

Το παιδί και το δελφίνι (1957)
Η ταινία, που υπήρξε η πρώτη διεθνής παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, έχει φόντο το νησί της Ύδρας. Η Σοφία Λόρεν υποδύεται την Phaedra, ένα φτωχοκόριτσο που ενώ κολυμπά, ανακαλύπτει έναν θησαυρό. Ένα χρυσό άγαλμα ενός αγοριού πάνω σε ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται ότι έχει την μαγική δύναμη να πραγματοποιεί ευχές. Ο φίλος της επιμένει να πουλήσουν το άγαλμα σε έναν συλλέκτη έργων, ενώ η ίδια η Phaedra προτιμά να το παραχωρήσει σε έναν ανθρωπολόγο, ο οποίος με τη σειρά του θα το επιστρέψει στο ελληνικό κράτος.
Η ταινία συνέβαλε στο να μετατραπεί η Ύδρα σε ιδιαίτερα δημοφιλή τόπο συνάντησης και διακοπών αρκετών καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος της δεκαετίας του 1960, ενώ ο Leonard Cohen αγόρασε και σπίτι στο νησί.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)
Πολεμική περιπέτεια, με φόντο τη Ρόδο, που εκτυλίσσεται την περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ομάδα κομάντο των συμμαχικών δυνάμεων επιχειρεί να καταστρέψει τα κανόνια των Γερμανών, οι οποίοι ελέγχουν ένα στρατηγικό σημείο στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστούν οι Γκέγκορι Πεκ, Ειρήνη Παππά, Άντονι Κουίν. Ο Άντονι Κουίν αγάπησε ιδιαίτερα το νησί και μάλιστα, ένας ιδιαίτερα γραφικός κολπίσκος στη Ρόδο έχει ονομαστεί ‘Anthony Quinn’s Bay’.

Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο (1981)
Η νέα αποστολή του πιο διάσημου πράκτορα, Τζέιμς Μποντ 007, που υποδύεται εδώ ο Ρότζερ Μουρ, περιλαμβάνει την εύρεση μιας συσκευής επικοινωνίας από ένα ναυάγιο του Ιονίου. Έτσι, ο Μποντ βρίσκεται στην Κέρκυρα, αφήνοντας το «αποτύπωμά» του στο Ποντικονήσι και στο Αχίλλειον. Επίσης, ο πράκτορας 007 φέρει εις πέρας μια απαιτητική σκηνή με φόντο τους βράχους των Μετεώρων, αναδεικνύοντας, έτσι, τον τόπο παγκοσμίως.

Summer Lovers (1982)
Με φόντο τη Σαντορίνη, η Ντάριλ Χάνα, ο Πίτερ Γκάλαχερ και η Βαλερί Κενεσέν μπλέκονται σε ερωτικές περιπέτειες. Τα γραφικά σπίτια και το φως του νησιού, καθώς και τα «άγρια» νερά της θάλασσας πρωταγωνιστούν, «απογειώνοντας» τη Σαντορίνη και αναδεικνύοντάς την σε δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό.

Το Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu, 1988)
Η ταινία, γαλλικής παραγωγής, εξυμνεί την αξία της φιλίας και ο θεατής απολαμβάνει υποθαλάσσια πλάνα. Οι δυο δύτες- πρωταγωνιστές κολυμπούν σαν δελφίνια και παρασύρουν τον θεατή σε ένα υπέροχο ταξίδι στα βάθη της θάλασσας. Οι σκηνές είναι γυρισμένες στην παραλία της Αγίας Άννας στην Αμοργό.

Shirley Valentine (1989)
Μια γυναίκα μέσης ηλικίας, η Σίρλεϊ Βάλεντάιν, συνειδητοποιεί ότι ζει παγιδευμένη στην καθημερινότητα και ότι την έχει απορροφήσει η ρουτίνα. Αρχίζει, λοιπόν, να αναπολεί την ζωή της όπως ήταν στο παρελθόν και μελαγχολεί ακόμη περισσότερο. Όταν, όμως, η καλύτερή της φίλη κερδίζει μια δωρεάν διαμονή για δυο άτομα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο νησί της Μυκόνου, η Σίρλεϊ αρχίζει να βλέπει τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό της, υπό μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Το φόντο ειδυλλιακό. Ηλιοβασίλεμα, ρομαντικά δείπνα, ένας παραδοσιακός γάμος, βουτιές και μια αίσθηση ανεμελιάς συνθέτουν το σκηνικό μιας παλιάς και αυθεντικής μυκονιάτικης ατμόσφαιρας.

Mediterraneo (1991)
Έτος 1941. Μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών ξεμένει στο Καστελόριζο. Ένας στρατιώτης ερωτεύεται μια κοπέλα ντόπια και αποφασίζει να μείνει για πάντα στο μικρό αυτό νησί. Το απέραντο γαλάζιο κυριαρχεί, οι γυναίκες φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ οι Ιταλοί και οι κάτοικοι συζητούν και παίζουν τάβλι σε ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα. Ελληνικές εικόνες που «ταξιδεύουν» τον θεατή και τον κάνουν να «βιώσει» γνήσιες νησιώτικες εμπειρίες.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)
Έτος 1940. Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κεφαλονιά και ο λοχαγός Κορέλι επιτάσσεται να μείνει στο σπίτι ενός γιατρού, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι ναζιστικές δυνάμεις. Ο Ιταλός λοχαγός (Νίκολας Κέιτζ) ερωτεύεται την κόρη του ψαρά (Πενέλοπε Κρουζ) και ένα ειδύλλιο ξεκινά. Οι ομορφιές της Κεφαλονιάς, καταφέρνουν να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο και να «τρυπώσουν» σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Mamma Mia (2008)
Η χολιγουντιανή αυτή παραγωγή μας ταξιδεύει σε τρία πανέμορφα μέρη της Ελλάδας, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και το Πήλιο. Η Σόφι, κόρη της Ντόνα, παντρεύεται και αποφασίζει να καλέσει στο γάμο τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Οι υποψήφιοι μπαμπάδες είναι, ωστόσο, τρεις. Η Σόφι στέλνει γράμματα σε όλους, ενώ η μητέρα της συνεχίζει να μην αποκαλύπτει το όνομα του πατέρα. Οι ιστορίες και οι βόλτες με φόντο την Ελλάδα ξετυλίγονται με την απολαυστική μουσική υπόκρουση ποπ κομματιών των ABBA.

Πριν τα μεσάνυχτα (2013)
Τα όμορφα τοπία της Μεσσηνίας πρωταγωνιστούν στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας ενός από τους πιο «αληθινούς» κινηματογραφικούς έρωτες. Στις πρώτες δυο ταινίες, Πριν το Ξημέρωμα και Πριν το Ηλιοβασίλεμα, γυρισμένες στη Βιέννη και στο Παρίσι αντίστοιχα, βλέπουμε τον Ίθαν Χοκ (Τζέσι) και την Τζούλι Ντελπί (Σελίν) να περιπλανιούνται στους δρόμους των πόλεων συζητώντας και ξετυλίγοντας το πέπλο του έρωτα. Έπειτα από δυο υπέροχα ταξίδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο επίλογος θα γραφεί με τον πιο ειλικρινή και μαγευτικό τρόπο, που αλλού, στην Ελλάδα.

entertainment.in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024