Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάλπης -  Πώς ψήφισαν οι «Κεντρώοι» και όσοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα

Εκλογές 2023: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάλπης – Πώς ψήφισαν οι «Κεντρώοι» και όσοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα

Συντριπτική η υπεροχή της ΝΔ στους πολίτες που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την τελευταία ημέρα

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, όπου η ΝΔ πέτυχε συντριπτική νίκη με διαφορά 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όπου ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης, παρουσίασε ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για την στάση που κράτησαν τελικά στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου οι αναποφάσιστοι, οι μικρομεσαίοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, ένας στους δύο αναποφάσιστους που πήραν ουσιαστικά την απόφαση τους στο παραβάν, ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη ΝΔ και τους νέους ψηφοφόρους με μια διαφορά που στις ηλικίες 17-24 προσεγγίζει τις 10 μονάδες, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η υπεροχή της ΝΔ στον χώρο του κέντρου καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν τη ΝΔ και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 51,3 όσων αποφάσισαν την τελευταία μέρα ψήφισε ΝΔ

Ειδικότερα ο εκλογικός αναλυτής σημείωσε πως «Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Σχετικά με όσους αποφάσισαν τελευταία μέρα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έδειξαν ότι το 51,3% αυτών ψήφισε ΝΔ και μόλις το 13% προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή εικόνας ertnews

Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Σχετικά με το πώς ψήφισαν ανά ηλικία, ο κ. Κουστένης  σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά[…] Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».

Πηγή εικόνων ertnews

Υπεροχή της ΝΔ και στους ελεύθερους επαγγελματίες

«Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες[…]

Είναι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες. Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.

Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι»

«Ναι είναι η περίφημη μάχη για το κέντρο που δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο. Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε μόλις το 12,4% όσων δηλώνουν «Κεντρώοι», ενώ το ΠΑΣΟΚ προτιμήθηκε από το 25,1%.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024