Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Αρχισαν να πουλάνε και μισά κουλούρια - Η τιμή τους εκτοξεύτηκε στις 2,5 λίρες

Τουρκία – Αρχισαν να πουλάνε και μισά κουλούρια – Η τιμή τους εκτοξεύτηκε στις 2,5 λίρες

«Αυτός είναι ο σκοπός του. Αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν και μπορεί να περάσει άνετα τη μέρα του στο παλάτι» λέει συνταξιούχος, που μόλις αγόρασε κουλούρι, για τον Ερντογάν.

Ξεκίνησαν στην Τουρκία οι πωλήσεις «μισών κουλουριών» καθώς οι πολίτες άρχισαν εκτός από ψωμί να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και κουλούρια.

Αυξήθηκαν τα πάντα

Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκαν τα πάντα, από το φυσικό αέριο μέχρι το αλεύρι.

Ο Μαχμούτ Καρατάι, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια είναι κουλουράς στη Σμύρνη, φημισμένη για τα κουλούρια της, ανάρτησε στον πάγκο του, στην περιοχή Κονάκ, το μήνυμα: «Ξεκίνησε πώληση μισών κουλουριών μας».

Ο Καρατάι λέει: «Οι άνθρωποι άρχισαν να παραπονιούνται: “Μα γίνεται να πουλιέται κουλούρι 2,5 λίρες;’’. Αναγκαστήκαμε λοιπόν σε μια τέτοια πρακτική».

«Μισά κουλούρια» γράφει η ανακοίνωση στο κιόσκι του Μαχμούτ Καρατάι

Συνταξιούχος που αγόρασε κουλούρι από τον πάγκο είπε ότι «Με αυτόν τον ρυθμό θα αρχίσουν να πουλάνε και ένα τέταρτο του κουλουριού».

Μειώθηκε η δουλειά

Η δουλειά του Καρατάι μειώθηκε μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των τιμών.

«Βοηθάω τον πατέρα μου από 7 χρονών. Οταν συνταξιοδοτήθηκε, ο πάγκος έμεινε σ’ εμένα, είμαι εδώ 15 χρόνια. Ο κόσμος άρχισε να παραπονιέται πολύ: ‘‘Μα είναι δυνατόν 2,5 λίρες το κουλούρι; Ο κατώτατος μισθός παραμένει ίδιος, αλλά οι δαπάνες είναι 2-3 φορές ψηλότερες’’» τονίζει ο Καρατάι.

«Επεσαν και οι δουλειές μας. Οταν είδαμε ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν κουλούρια, αναγκαστικά περάσαμε στην πρακτική του μισού κουλουριού. Υπάρχουν αυτοί που το θέλουν» εξηγεί.

«Κάνω δίαιτα»

«Ορισμένοι λένε ‘‘κάνω δίαιτα’’, άλλοι βρίσκουν άλλες δικαιολογίες. Δυστυχώς, η χώρα έχει φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Παλιά αγοράζαμε ένα τσουβάλι αλεύρι 100 λίρες, τώρα με 300 λίρες. Παλιά αγοράζαμε λάδι 75 λίρες, τώρα η τιμή του έφτασε τις 225 λίρες. Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει. Η δαπάνη για την άδεια αυξήθηκε. Πληρώνουμε 4 χιλιάδες λίρες κάθε 30 μέρες. Το κόστος αυξάνεται. Οι δουλειές μας ήταν καλύτερες στο παρελθόν» καταλήγει ο Καρατάι.


«Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει. Αναγκαστικά περάσαμε στην πρακτική του μισού κουλουριού» λέει ο Καρατάι

Οικογένεια συνταξιούχων που αγόραζε κουλούρια παραπονέθηκε επίσης για το ακριβό κόστος.

«Ανετα τη μέρα του στο παλάτι»

Η σύζυγος ανέφερε ότι πήρε σύνταξη 2.200 λίρες: «Τώρα έδωσα τις 7,5 λίρες. Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ τις υπόλοιπες. Είναι πολύ κακό, έχουμε γίνει νευρωτικοί. Δεν μπορώ ούτε να φροντίσω τα δικά μου παιδιά ούτε να βοηθήσω τα εγγόνια μου».

«Είμαι 70 χρονών, δεν θέλω να ζήσω άλλο. Αυτός είναι ο σκοπός του. Αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν και μπορεί να περάσει άνετα τη μέρα του στο παλάτι» πρόσθεσε, υπονοώντας τον Ερντογάν.

Ο σύζυγός της είπε: «Είμαστε συνταξιούχοι, αλλά σερνόμαστε. Κουλούρι 2,5 λίρες. Με αυτόν τον ρυθμό, θα φτάσουμε να πωλείται το ένα τέταρτο. Θα μπορούμε να αγοράζουμε μόνο για δοκιμή, σύντομα».

Αλλος πολίτης ανέφερε: «Ακούσαμε για μισό καρπούζι, αλλά μισό κουλούρι είναι πραγματικά εκπληκτικό. Ο Θεός να έχει καλά το τέλος μας».

Πηγή: ankahaber.net, tourkikanea

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024