Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αναπνευστικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν τα μυοχαλαρωτικά

Αναπνευστικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν τα μυοχαλαρωτικά

H χρήση νευρομυϊκών αναστολέων κατά τη γενική αναισθησία σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αρκετών αναπνευστικών επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση

Τα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα που χορηγούνται στο πλαίσιο γενικής αναισθησίας κατά τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ενέχουν κινδύνου για το αναπνευστικό, σύμφωνα με τη μελέτη POPULAR που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι.

Η POPULAR είναι μια ευρωπαϊκή μελέτη που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση μυοχαλαρωτικών και αναπνευστικών επιπλοκών που είχε διαπιστωθεί και στο παρελθόν.

Στη μελέτη POPULAR συμπεριλήφθηκαν 22.803 ασθενείς από 211 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν επίσης δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Respiratory Medicine, επιβεβαιώνεται ότι «η χρήση νευρομυϊκών αναστολέων κατά τη γενική αναισθησία σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αρκετών αναπνευστικών επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα.

Η συχνότερη επιπλοκή στο αναπνευστικό σύστημα ήταν η μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων να απορροφούν παροδικά οξυγόνο (5,2%) και οι λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού (2,5%).

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασθενών (17.150 άτομα) είχαν πάρει νευρομυϊκό αναστολέα και είχαν είχαν 4,4% επιπλέον κίνδυνο εκδήλωσης οποιασδήποτε αναπνευστικής επιπλοκής.

Η μελέτη δεν αιτιολογεί πως τα μυοχαλαρωτικά προκαλούν τις προαναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλά παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ακόμα και μικρές ποσότητες μυοχαλαρωτικών στο σώμα μπορεί να ευθύνονται για κάποιες αναπνευστικές επιπλοκές.

Η POPULAR πάντως δείχνει ότι το αναπνευστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει από φάρμακα που αναστρέψουν τις επιδράσεις των μυοχαλαρωτικών ή την παρακολούθηση της νευρομυϊκής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας για τη διασφάλιση της πλήρους ανάκαμψης της μυϊκής λειτουργικότητας.

Οι συντάκτες της μελέτης έσπευσαν όμως να προσθέσουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά είναι ανίκανα να μειώσουν την παροδική παράλυση. αλλά πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και προσεκτικά.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024