Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Times: Η Ελλάδα στο «δρόμο» που ακολούθησε ο Φειδιππίδης

Times: Η Ελλάδα στο «δρόμο» που ακολούθησε ο Φειδιππίδης

«Σύμφωνα με τον μύθο, μετά τη μάχη του Μαραθώνα όπου η Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες, ο Φειδιππίδης διένυσε τρέχοντας την απόσταση από το πεδίο της μάχης μέχρι την πόλη, ανήγγειλε τη νίκη και έπεσε νεκρός»

Η 20η Αυγούστου μπορεί να προβάλλεται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως ημερομηνία ορόσημο, η οποία σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ωστόσο κανείς, πέρα από το Μαξίμου, δεν χαμογελάει στην Ελλάδα. Διεθνή ΜΜΕ με τις αναλύσεις τους διαμορφώνουν μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από αυτή που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Η λήξη του μνημονίου συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι οποίες δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση πανηγυρισμούς και φιέστες, καθώς η λιτότητα και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, παρά την προσπάθεια που γίνεται να μας πείσουν πως όλα θα είναι καλύτερα από αύριο.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα των Times, οι οποίοι αναφέρονται εκτενώς στην «έξοδο» από το μνημόνιο, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τον Φειδιππίδη που ανήγγειλε τη νίκη στη μάχη του Μαραθώνα στους Αθηναίους και στη συνέχεια έπεσε νεκρός.

Το άρθρο σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ εύθραυστη κατάσταση, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας κρίση.

«Σύμφωνα με τον μύθο, μετά τη μάχη του Μαραθώνα όπου η Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες, ο Φειδιππίδης διένυσε τρέχοντας την απόσταση από το πεδίο της μάχης μέχρι την πόλη, ανήγγειλε τη νίκη και έπεσε νεκρός. Σήμερα πλέον, καταχρεωμένοι και υπερφορολογημένοι, ωστόσο απέχοντας ελάχιστα βήματα από τον τερματισμό του τρίτου και τελευταίου από τα προγράμματα στήριξης που εκπονήθηκαν για την αντιμετώπιση της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης στην Ευρώπη, οι Έλληνες νιώθουν ότι υφίστανται την ίδια μοίρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Την Δευτέρα το πρόγραμμα λήγει, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, όπως είπε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής «ο ελληνικός λαός θα μπορεί να χαμογελάει και πάλι. Η κρίση και ένα από τα πιο επώδυνα προγράμματα λιτότητα της σύγχρονης ιστορίας θα έχει τελειώσει».

Όσον αφορά την πρόοδο στα χρόνια των μνημονίων το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει, στα χαρτιά τουλάχιστον, αποτρέποντας της άτακτη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το 2017 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 με 2%, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

»Η ανεργία, που είχε φτάσει στο 30% το 2013, μειώθηκε κατά δέκα μονάδες. Σε όλη τη χώρα ξεπηδούν καινοτόμες επιχειρήσεις και ο τουρισμός ανθεί. Μετά από χρόνια έκτακτων συνόδων κορυφής, ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε φέτος να πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές».

Ωστόσο, το δημοσίευμα κλείνει προειδοποιώντας: «Όσο υποσχόμενες και αν είναι αυτές οι ενδείξεις, παραπέμπουν σε μια ανάκαμψη εν τη γενέσει της, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι. Οι οικονομικοί δείκτες μπορούν εύκολα να μεταβληθούν από το ένα τρίμηνο στο άλλο, ενώ οι πληγές της Ελλάδας δεν έχουν κλείσει ακόμη και η χώρα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση και ενδέχεται να βιώσει μια νέα κρίση».

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024