Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα αποστακτήριο στην Τσεχία πήρε νέα ζωή

Ένα αποστακτήριο στην Τσεχία πήρε νέα ζωή

Αρχικά ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στις αρχές του 19ου αιώνα, το οινοποιείο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και αποφασίστηκε η κατεδάφιση του

Το τοπικό αρχιτεκτονικό στούντιο Kogaa μετέτρεψε ένα πρώην αποστακτήριο για να δημιουργήσει  χώρο εργασίας, αλλά αποφάσισε να αφήσει ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου αμετάβλητο. Το Distillery ( Το Αποστακτήριο) είναι ένας χώρος συνεργασίας στο Μπρνο της Τσεχίας με ημιτελή τοιχώματα, παλιούς δοκούς οροφής και ένα μπαρ για ποτά σε ένα αχρησιμοποίητο φρεάτιο ανελκυστήρα!

Αποτελεί το πρώτο έργο μιας νέας κοινωνικής επιχείρησης που ξεκίνησε από τους αρχιτέκτονες, με στόχο την επανατοποθέτηση εγκαταλελειμμένων ή φθίνουσων δομών. Αρχικά ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στις αρχές του 19ου αιώνα, το οινοποιείο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και αποφασίστηκε η κατεδάφιση του. Αλλά η Kogaa είχε την ιδέα να δοθεί στο κτίριο μια νέα ζωή!

«Είχαμε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο τόπος, αλλά δεν μπορούσαμε να το ανασκευάσουμε όλα μαζί, γι ‘αυτό ξεκινήσαμε με πρακτικές ανακατασκευές στους μικρότερους χώρους», δήλωσε στον Dezeen η Alexandra Georgescu, ιδρυτική συνεργάτης της Kogaa. «Περισσότερο από μια διαδικασία αποκατάστασης, πραγματοποιήσαμε εργασίες για να επισημάνουμε τα αναγνωρίσιμα και μοναδικά χαρακτηριστικά του κτιρίου», πρόσθεσε.

Η πρακτική ξεκίνησε αφαιρώντας την οροφή μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ορόφου του κτιρίου, σχηματίζοντας ένα χώρο διπλού ύψους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαλέξεις, εργαστήρια ή άλλες παρουσιάσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επισκεπτών.

Ο πρώην τρίτος όροφος λειτουργεί τώρα ως βοηθητικός, με μερικά τμήματα που πλαισιώνουν πάνελ κυματοειδούς πολυανθρακικού πλαστικού για τη δημιουργία ιδιωτικών γραφείων. Εκτός από τη διατήρηση των μεταλλικών κουφωμάτων και των πλακιδίων δαπέδου, οι αρχιτέκτονες έχουν αφήσει και αρκετά από τα τείχη στη αρχική τους κατάσταση. Η αρχική καμπίνα ανελκυστήρα χρησιμεύει τώρα ως μπαρ για ποτά, η οποία ανοίγει σε μια εξωτερική αυλή όπου οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν και να χαλαρώσουν.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024