Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσπαθούν να καλύψουν το «Βατερλώ» στο Μακεδονικό με τις συντάξεις

Προσπαθούν να καλύψουν το «Βατερλώ» στο Μακεδονικό με τις συντάξεις

Μετά την Εφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι χθες άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές έως 18% λόγω του επανυπολογισμού, και ο πρωθυπουργός άρχισε να χορεύει… στο ρυθμό της παροχολογίας

Ένα φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες εκατομμυρίων συνταξιούχων, παίζει η κυβέρνηση. Καλλιεργώντας ελπίδες ότι δεν θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές με βάση τον αποτυχημένο νόμο Κατρούγκαλου, επιχειρεί να καλύψει την αποτυχημένη εξωτερική της πολιτικής η οποία οδηγεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά την Εφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι χθες άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα ισχύσουν οι ψηφισμένες περικοπές έως 18% λόγω του επανυπολογισμού, και ο πρωθυπουργός άρχισε να χορεύει… στο ρυθμό της παροχολογίας. To ακόμη πιο οξύμωρο είναι ότι κατηγόρησε τον ΣΕΒ ότι μαζί με τη ΝΔ επιθυμούν την περικοπή των συντάξεων, την ίδια στιγμή που η υπόθεση αυτή έγινε νόμος μόνο από της ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Το βρόμικο παιχνίδι συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητούσε την κατάργηση του νόμου για το «ψαλίδι» στις συντάξεις. Πρόταση που βεβαίως η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει θέλοντας η ίδια να καρπωθεί την «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης.

Κι ενώ οι εκατομμύρια συνταξιούχοι αγωνιούν καθώς δεν ξέρουν αν από τον Ιανουάριο θα δουν μειώσεις στα εισοδήματά τους, η κυβέρνηση επιλέγει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ρίχνοντας στους… επιχειρηματίες το φταίξιμο για τις μειωμένες συντάξεις από τη νέα χρονιά.

Ο σκοπός τους στο Μαξίμου είναι προφανής. Επιδιώκουν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά το πάγωμα ενός νόμου με το διπλωματικό «Βατερλώ» γύρω από το Μακεδονικό και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει. Αύριο η τριάδα Τσίπρας – Καμμένος και Κοτζιάς, μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να χειροκροτήσουν την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία. Κι αν για τον πρώτο και τον τρίτο ήταν αυτοσκοπός η επίλυση του θέματος της ονομασίας, για τον Καμμένο θα είναι η πολιτική του ταφόπλακα.

Η φωτογραφία κοντά στον νεοεισερχόμενο Ζάεφ θα στοιχειώνει τον υπουργό Αμυνας, εκτός κι αν…αποχωρήσει για να μην υποστεί τη βάσανο της εθνικής ταπείνωσης.

Το μόνο «αντίδωτο» της κυβέρνησης απέναντι στην αντίσταση για το Μακεδονικό είναι η οικονομία. Από τη φιέστα που θα κάνουν μετά τις 20 Αυγούστου με… καλεσμένους έκπληξη, μέχρι το «Ευκλείδη δώστα όλα» που ήδη είναι σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ, οι συντάξεις ενδεχομένως να παγώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα και να δοθεί 13η σύνταξη ανάλογα με το εισόδημα. Και ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το ευρύ πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με στόχο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα που τώρα είναι σε βάρος του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη ΔΕΘ το Μαξίμου θα παραγγείλει έρευνες κι αν αυτές δείχνουν αντιστροφή της κατάστασης, με κλείσιμο της διαφοράς ΝΔ – Καμμένου, τότε θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Αν πάλι μπορεί να κερδίσει χρόνο θα μπορεί να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό και στην κυβέρνηση θα μπουν πρόσωπα και από το χώρο της κεντροδεξιάς ώστε να φανεί ο απογαλακτισμός από το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν προσπαθήσει να αποσυνδέσουν το συνταξιοδοτικό με το Μακεδονικό προκειμένου να χτυπάνε και στα δύο πλευρά της κυβέρνησης.

Όμως, η περίπτωση της ονομασίας της γειτονικής χώρας προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Και όσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα τόσο θα αυξάνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα εθνικά θέματα.

Αλλωστε, η προσπάθεια του Μαξίμου να βάλει στην ίδια ζυγαριά το Μακεδονικό και τις συντάξεις ήδη έχει μετατραπεί σε αποδοκιμασία από τον κόσμο.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024