Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ας συζητήσουμε για το αύριο και όχι για το χθες

Ας συζητήσουμε για το αύριο και όχι για το χθες

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κι άλλο χρόνο στις μικροκομματικές επιδιώξεις

Με αργά, αλλά σταθερά βήματα η Ελλάδα προχωρεί στην μετάβασή της στην μεταμνημονιακή εποχή. Το τρίτο μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και το κρίσιμο από εκεί και πέρα είναι κατά πόσο θα μπορέσει και με ποιους όρους να βγει η χώρα στις αγορές και να καλύψει από αυτές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Τα σενάρια έχουν ήδη προβληθεί και μένει να φανεί ποιο θα γίνει πράξη. Πέρα όμως από το σύστημα εποπτείας της επόμενης ημέρας και πως θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τον τρόπο που η χώρα θα χαράξει μια νέα πορεία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διατηρήσιμη, σταθερή και υγιής ανάπτυξη που θα βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που είχαμε δει στο παρελθόν.

Προφανώς είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για success story και απαιτούνται ακόμα πολλές κινήσεις για να υπάρξει μια καλύτερη εποχή, ούτε μετά τον Αύγουστο που λήγει το τρίτο μνημόνιο, θα περάσει αυτόματα η Ελλάδα από την κόλαση στον παράδεισο.

Πολλοί κατά καιρούς έχουν επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο. Ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το 26% του ΑΕΠ.
Σαν σήμερα, με την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η χώρα άρχιζε την μνημονιακή της Οδύσσεια. Στην παρούσα χρονική περίοδο είναι εντελώς άσκοπη και ανούσια η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται ή όχι για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Προφανώς ο λογαριασμός είναι μεγάλος και συνεχίζουν να τον πληρώνουν εκατομμύρια πολίτες, αλλά το ωφέλιμο για τον τόπο θα ήταν μια σύγκρουση για το αύριο της χώρας, για το ποιο αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να προωθηθεί, τον προσανατολισμό της Ελλάδας, κ.α.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια ανούσιων αντιπαραθέσεων για το χθες που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Πάνω απ’ όλα χρειάζονται συναινέσεις, διακομματική συζήτηση και αίσθημα εθνικής ευθύνης και όχι αγωνία για το κομματικό ή παραταξιακό συμφέρον.

Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, ανέδειξε βασικές πτυχές των πολιτικών σχεδίων που έχουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, αν και σε ορισμένα σημεία υπήρξαν κενά για κρίσιμα ζητήματα, αλλά για μια ακόμη φορά δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συναίνεση, ούτε υπήρξαν σημεία σύγκλισης.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι στη θέση του για να κρίνει τους πάντες με δικαιοσύνη. Και ο πέλεκυς της ιστορίας θα είναι βαρύς για τους υπευθύνους της ελληνικής κρίσης.

Τα υπόλοιπα, απλά κινούνται στη σφαίρα των μικροκομματικών επιδιώξεων και αφήνουν παγερά αδιάφορη την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει άλλα προβλήματα. Και με αυτά πρέπει να ασχοληθούν οι πολιτικοί και ας αφήσουν τις συγκρούσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί και άλλος χρόνος.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024