Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Χαλαρά τα κριτήρια και οι όροι δανείων στις επιχειρήσεις

ΕΚΤ: Χαλαρά τα κριτήρια και οι όροι δανείων στις επιχειρήσεις

Οι τράπεζες χαλάρωσαν σημαντικά τα κριτήρια έγκρισης για χορήγηση δανείων

Tα κριτήρια των τραπεζών της Ευρωζώνης για χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις χαλάρωσαν σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (April 2018 bank lending survey, BLS).

H καθαρή χαλάρωση (-8%) των κριτηρίων (των πιστωτικών κανόνων, όπως αποκαλούνται) ήταν ισχυρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι τράπεζες στην προηγούμενη έρευνα, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 αυτά δεν είχαν μεταβληθεί.

Επιπλέον, οι πιστωτικοί κανόνες για στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά χαλάρωσαν περαιτέρω (-11% από -6%) και αυτοί για την καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά χαλάρωσαν ελαφρά (-3% από -1%). Και στις τρεις αυτές κατηγορίες δανείων ήταν η πίεση του ανταγωνισμού, η αντίληψη του κινδύνου και η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο που οδήγησαν στη χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων, ενώ το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και οι περιορισμοί από τους ισολογισμούς τους δεν επηρέασαν σε γενικές γραμμές. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες αναμένουν μία χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων και για τις τρεις κατηγορίες δανείων.

Παράλληλα, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 χαλάρωσαν και οι γενικοί όροι για όλες τις κατηγορίες των νέων τραπεζικών δανείων, κυρίως λόγω της μείωσης των μέσων περιθωρίων (επιτοκίου). Επιπλέον, μειώθηκαν τα περιθώρια (επιτοκίου) των τραπεζών για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια υψηλότερου κινδύνου.

Η ζήτηση δανείων συνέχισε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες. Η αύξηση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων αποδόθηκε κυρίως στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τη δραστηριότητα αναφορικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εταιρειών και το γενικό επίπεδο των επιτοκίων. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και – σε μικρότερο βαθμό από ότι στο προηγούμενο τρίμηνο – από τις ευνοϊκές προοπτικές της στεγαστικής αγορά. Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά, το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισαν να συμβάλλουν θετικά στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων και άλλων δανείων στα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στην επίδραση του προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το APP επηρέασε θετικά το ενεργητικό και τη ρευστότητά τους καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης στην αγορά κατά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά είχε αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων καθαρών περιθωρίων επιτοκίων.

Το APP συνέχισε να συμβάλλει στη χαλάρωση των όρων των δανείων και είχε θετική επίδραση στον όγκο των δανείων σε όλες τις κατηγορίες. Το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ είχε αρνητική επίπτωση στο καθαρό εισόδημα των τραπεζών από τόκους, αλλά οι τράπεζες εκτίμησαν ότι είχε θετική επίδραση στους όγκους των δανείων. Τέλος, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι τα σημερινά επίπεδα πιστωτικών κανόνων τους είναι πιο σφιχτά για όλες τις κατηγορίες δανείων σε σχέση με αυτά από το 2003, ενώ τα θεωρούν ως γενικά συγκρίσιμα με τα επίπεδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024