Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τοξίνη των προβάτων πιθανώς να συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας

Τοξίνη των προβάτων πιθανώς να συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τοξίνης “έψιλον” και της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο καθηγητής Rick Titball, από το Πανεπιστήμιο του Exeter

Η έκθεση σε μια τοξίνη που εντοπίζεται κυρίως στα πρόβατα θα μπορούσε να συνδεθεί με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη, όπως γράφει σήμερα η Sunday Telegraph.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κατάσταση οδηγεί σε φλεγμονή, πόνο, αναπηρία και σε σοβαρές περιπτώσεις σε πρόωρο θάνατο, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την υποκείμενη αιτία.

Τώρα οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Exeter έχουν ανακαλύψει ότι σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που μελετούσαν, έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από την τοξίνη «έψιλον». Η τοξίνη παράγεται στο έντερο των προβάτων από το βακτήριο Clostridium Perfringens και μπορεί επίσης να βρεθεί στο έδαφος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 250 άτομα – τα μισά από τα οποία είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας – και διαπίστωσαν ότι το 43% των ασθενών έφεραν αντισώματα στην τοξίνη «έψιλον», αποδεικνύοντας ότι ήταν στο σώμα αρκετό καιρό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει μια «απάντηση».

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τοξίνης “έψιλον” και της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο καθηγητής Rick Titball, από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

«Οι αιτίες των σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές και, ενώ είναι πιθανό ότι αυτή η τοξίνη παίζει ρόλο, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε με βεβαιότητα. Χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η τοξίνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και πώς αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εξετάσεων ή θεραπειών».

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1860 και έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνηθισμένη στα βόρεια, λιγότερο ηλιόλουστα κλίματα, δημιουργώντας θεωρίες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης D.

Όμως, η ΣΚΠ είναι επίσης συχνότερη σε γεωγραφικά πλάτη και σε χώρες όπου οι πληθυσμοί προβάτων είναι υψηλοί.

Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από την τοξίνη κοντά στα πρόβατα και τα βακτήρια μπορούν επίσης να παράγουν σπόρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν για μεγάλες αποστάσεις στον αέρα. Είναι απίθανο να συλληφθεί μέσω της κατανάλωσης αρνιού, ωστόσο, καθώς το μαγείρεμα σκοτώνει την τοξίνη.

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη μελέτη με την εταιρεία βιοεπιστημών MS Sciences Ltd αφού άκουσε ότι ορισμένοι ασθενείς με MS στην Αμερική είχαν βρεθεί θετικοί στα αντισώματα «έψιλον» τοξίνης.

Δοκιμές στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να θεραπευτούν αποτελεσματικά μερικοί άνθρωποι από την κατάσταση επανεκκινώντας το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα σημαντικά ευρήματα από την πιο πρόσφατη μελέτη μας θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο στην απάντηση και τη λύση» δήλωσε ο Simon Slater, διευθυντής της MS Sciences Ltd.

«Αν αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της τοξίνης “έψιλον” και της MS, τότε αυτό υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός θα ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψή της ή για την αντιμετώπισή της στα αρχικά στάδια της νόσου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν και είναι γνωστό ότι η τοξίνη “έψιλον” είναι πολύ ισχυρή, δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ ανθρώπινο εμβόλιο».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024