Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο απόρρητος φάκελος της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο απόρρητος φάκελος της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Έρχονται στο φως της δημοσιότητας μυστικές σελίδες από τον απόρρητο φάκελο της Ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμβολο της Δημοκρατίας και της ειρήνης

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς, που λειτούργησε ως καταλύτης δραματικών εξελίξεων, οι οποίες οδήγησαν στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας.

Σήμερα, μετά από μια περίοδο μακράς σιωπής, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μυστικές σελίδες από τον απόρρητο φάκελο της Ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμβολο της Δημοκρατίας και της ειρήνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για έγγραφα και δελτία που αφορούν στη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη (γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας) για στοιχεία που οι αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες της εποχής συγκέντρωναν από το 1945 έως και το 1963, ημερομηνία όπου ο αγωνιστής της ειρήνης έπεσε νεκρός από δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι.

Ο πλήρης φάκελος, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το έργο και τη ζωή του θα παρουσιαστούν -σε συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης με το Ιδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης- για πρώτη φορά δημόσια το Σάββατο (19:30 μ.μ.), στο εκθεσιακό κέντρο του δήμου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από τη πρώτη Πορεία Ειρήνης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα εκτεθούν και τα ρούχα που φορούσε ο Λαμπράκης την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του, στις 22 Μαΐου του 1963, στη Θεσσαλονίκη.

«Στον απόρρητο φάκελο περιέχονται στοιχεία για τον Γρηγόρη Λαμπράκη από τις παρακολουθήσεις της Ασφάλειας. Από τα ταξίδια του, εντός και εκτός Ελλάδας. Πού μιλούσε, με ποιους μιλούσε, τι έκανε…», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο γιος του Λαμπράκη, Γρηγόρης Λαμπράκης.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024