Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κλειστά χαρτιά σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κλειστά χαρτιά σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους

Σφίγγα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, απαντά «όλα με τη σειρά τους» και συστήνει υπομονή.

Σταθερό στη θέση ότι οι αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους θα ληφθούν μετά την ανάλυση βιωσιμότητάς του, και εφόσον κριθούν αναγκαία, μένει το γερμανικό υπουργείο  Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπου του Ολαφ Σολτς, μετά την «σε καλό κλίμα» συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε ό,τι αφορά δε το περιεχόμενο των μέτρων και τους όρους που πιθανώς να τα συνοδεύουν, το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του συστήνοντας σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες και υπομονή.

Αντιθέτως σαφής ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Σολτς για το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μετά μνημόνιο εποχή. Το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα από την Αθήνα, ξεκαθαρίζει.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο, αλλά αφού έχει ολοκληρωθεί η τελική έκθεση των θεσμών, η οποία αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σφίγγα για το χρέος

Η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους θα προηγηθεί των μέτρων για την ελάφρυνση του μετά το τέλος του προγράμματος, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όμως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ολαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δέχθηκε φυσικά ερώτηση για το χρέος και συγκεκριμένα εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους.

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στην προβλεπόμενη διαδικασία και παρακάλεσε για υπομονή.

Απάντηση, ενδεικτική του γεγονότος ότι ανεξαρτήτως της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στην γερμανική κυβέρνηση το ελληνικό ζήτημα γενικά και του ελληνικού χρέους ειδικότερα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο.

Περιμένουμε αξιόπιστο μεταμνημονιακό πρόγραμμα από την Αθήνα

Πιο σαφής ήταν ο κ. Μπλάνκενχάιμ σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως σημείωσε η γερμανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα.

Νωρίτερα, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι πιστωτές εξέφρασαν ανησυχία για το ελληνικό σχέδιο, που τους παρουσιάστηκε. «Πολλά στοιχεία του σχεδίου ακούγονται λογικά, ωστόσο ορισμένα σχέδια προκαλούν ανησυχία στους δανειστές» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή ανησυχίας αποτελούν για τους πιστωτές, όπως αναφέρει η Handelsblatt, οι αναφορές στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για «μείωση φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού και πρόσθετες κοινωνικές παροχές»

O έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτει, καλείται να πραγματοποιήσει «μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: Με το ‘ολιστικό’ του σχέδιο, όπως ονομάζεται το σχέδιο ανάπτυξης στους κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρέπει να πείσει μόνο τους θεσμούς».

Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, «εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το σχέδιο πρόκειται να βοηθήσει ώστε να προσελκυσθούν επενδυτές και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας».

Διαβάστε επίσης:

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024