Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ «βαραίνει» τα συνήθη υποζύγια

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ «βαραίνει» τα συνήθη υποζύγια

Για το «μάρμαρο» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μιλά στο in.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στ. Παραδιάς

Εντός του Απριλίου η κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει τον γρίφο του ΕΝΦΙΑ. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών προβλέπουν πώς θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον φόρο ακινήτων ώστε να μην διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο δουλεύει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι οι όποιες προσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγές κλιμακίων υπολογισμού φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση 12 φορολογικές ζώνες με βασικό φόρο από 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη φορολογική ζώνη 4, για παράδειγμα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 1.001 έως 1.500 ευρώ ο βασικός φόρος είναι 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Εάν σε μια περιοχή με σημερινή τιμή 1.100 ευρώ, προκύπτει αύξηση 20% και η νέα τιμή οριστεί σε 1.330 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο θα παραμείνει αμετάβλητος. Παραμένει ερωτηματικό εάν οι δανειστές θα συμβιβαστούν με μια τέτοιου είδους προσαρμογή οριακών αυξομειώσεων.

Ο κ. Παραδιάς αναφέρει :

Εκεί αντί να δούμε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο άμεσος κίνδυνος είναι να δούμε παράλογη επαύξηση του συμπληρωματικού φόρου, για λόγους που συνδέονται καθαρά με πολιτικές σταθμίσεις. Έτσι το «μάρμαρο» θα κληθούν να το πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, εκείνοι που ήδη πληρώνουν τα περισσότερα, και που αιμορραγούν κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια από τη δημευτική αυτή φορολογία.

Ας το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι. Ο συμπληρωματικός φόρος που καταδικάζει σε απραξία και αφανισμό τους οικονομικά ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας, και που ελάχιστα διαφέρει με το αλησμόνητο Varlik Vergisi (Φόρο Περιουσίας) της Τουρκίας του 1942, αφού τους απειλεί με πλειστηριασμούς και φυλακίσεις αν δεν πληρώσουν τα ετήσια αυτά «λύτρα», είναι και θα παραμείνει η ταφόπετρα όχι μόνον της κτηματαγοράς, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024