Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας τους Χαράλαμπο Καφύρα πρώην νομάρχη Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

Σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας τον πρώην νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, τον δασοφύλακα Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους προαναφερόμενους για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό και εμπρησμό δάσους. Όμως, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για τον κάθε ένοχο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές και για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα. Όμως, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχθηκε να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις, δηλαδή 1.200 ευρώ τον μήνα.

Όσον αφορά την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, από αμέλεια της οποίας ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, δεν θα καταβάλει τα χρήματα, αλλά θα εκτίσει την ποινή της σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Αρειο Πάγο. «Με σεβασμό στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και ακόμα πιο πολύ με σεβασμό στις ψυχές που χάθηκαν και τους ανθρώπους τους, επιμένω ότι είμαι αθώος και αυτή μου η αθωότητα θα αποδειχτεί στον Άρειο Πάγο, όπου και θα προσφύγω παλεύοντας για την αποκάλυψη της αλήθειας, που θα είναι και η δικαίωσή μου» είπε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος συγγενών των θυμάτων Αντώνης Φούσας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση, τόσο για τους νεκρούς όσο και για τους συγγενείς τους». Ακόμη συμπλήρωσε ότι «η απόφαση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, ώστε να σέβονται τους νόμους και κυρίως τις ζωές των ανθρώπων σε κρίσιμες στιγμές, όπως ακριβώς ήταν οι φωτιές του Αυγούστου του 2007 στην Ηλεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024