Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νησιά Βορείου Αιγαίου
Παραδοσιακή τοιχοποιία στο Πυργί της Χίου (Φωτ. KOYLA )

Νησιά Βορείου Αιγαίου

Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, και τα μικρότερα Ικαρία, Φούρνοι, Λήμνος, Ψαρά, Οινούσσες και Αγ. Ευστράτιος αποτελούν το σύμπλεγμα των νησιών. Πολύ γνωστοί άνθρωποι του πνεύματος και της επανάστασης γεννήθηκαν σ’ αυτήν την περιφέρεια.

Η Σάμος ήταν γενέτειρα του κορυφαίου μαθηματικού Πυθαγόρα και του αστρονόμου Αρίσταρχου, τα Ψαρά του ναυάρχου Κανάρη και του πυρπολητή Παπανικολή και η Χίος, πιθανότατα του Ομήρου. Η Σάμος, λόγω της θέσης της υπήρξε κέντρο πολιτισμού αλλά και εμπορικό. Σήμερα, οι επισκέπτες της χαίρονται τις πράσινες πλαγιές της, τους αμπελώνες που παράγουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί, τα λιμανάκια και τις αμμουδιές της.
Η Ικαρία ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητα των κατοίκων της και μοιάζει να μην την αγγίζει ο χρόνος.
Η Λέσβος, πέρα από τις φυσικές ομορφιές, που είναι παρόμοιες με της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζεται και από τα τοπικά προϊόντα της. Το ελαιόλαδο, το ούζο, το λαδοτύρι, τα παραδοσιακά γλυκά, είναι τα κυριότερα και πλέον ονομαστά ντόπια είδη. Το νησί έχει «βγάλει» όμως και ανθρώπους των γραμμάτων. Στην αρχαιότητα, τους ποιητές Αλκαίο και Σαπφώ και Αρίωνα, και στα νεώτερα χρόνια, τον Στρατή Μυριβήλη και τον Οδυσσέα Ελύτη.
Η Χίος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, είναι γνωστή για τα παραδοσιακά χωριά της, με την ιδιαίτερη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα σοκάκια της, αλλά και για ένα εκλεκτό προϊόν, που την έκανε διάσημη σ’ όλο τον κόσμο: τη μαστίχα. Τόσο η Χίος, όσο και η Λέσβος, είναι κατάφυτες από πευκοδάση και έχουν δροσερές και καθαρές θάλασσες.

in.gr Αγροτουρισμός

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024