Η Σάμος ήταν γενέτειρα του κορυφαίου μαθηματικού Πυθαγόρα και του αστρονόμου Αρίσταρχου, τα Ψαρά του ναυάρχου Κανάρη και του πυρπολητή Παπανικολή και η Χίος, πιθανότατα του Ομήρου. Η Σάμος, λόγω της θέσης της υπήρξε κέντρο πολιτισμού αλλά και εμπορικό. Σήμερα, οι επισκέπτες της χαίρονται τις πράσινες πλαγιές της, τους αμπελώνες που παράγουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί, τα λιμανάκια και τις αμμουδιές της.
Η Ικαρία ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητα των κατοίκων της και μοιάζει να μην την αγγίζει ο χρόνος.
Η Λέσβος, πέρα από τις φυσικές ομορφιές, που είναι παρόμοιες με της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζεται και από τα τοπικά προϊόντα της. Το ελαιόλαδο, το ούζο, το λαδοτύρι, τα παραδοσιακά γλυκά, είναι τα κυριότερα και πλέον ονομαστά ντόπια είδη. Το νησί έχει «βγάλει» όμως και ανθρώπους των γραμμάτων. Στην αρχαιότητα, τους ποιητές Αλκαίο και Σαπφώ και Αρίωνα, και στα νεώτερα χρόνια, τον Στρατή Μυριβήλη και τον Οδυσσέα Ελύτη.
Η Χίος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, είναι γνωστή για τα παραδοσιακά χωριά της, με την ιδιαίτερη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα σοκάκια της, αλλά και για ένα εκλεκτό προϊόν, που την έκανε διάσημη σ’ όλο τον κόσμο: τη μαστίχα. Τόσο η Χίος, όσο και η Λέσβος, είναι κατάφυτες από πευκοδάση και έχουν δροσερές και καθαρές θάλασσες.

in.gr Αγροτουρισμός