Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παράνομες έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ρυθμίσεις για τα χρέη γεωργικών συνεταιρισμών

Παράνομες έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ρυθμίσεις για τα χρέη γεωργικών συνεταιρισμών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε δικαίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε θεωρήσει μη συμβατά προς την κοινοτική νομοθεσία τα καθεστώτα ενισχύσεων, το 1992 και το 1994, για τη ρύθμιση χρεών γεωργικών συνεταιρισμών.

27

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε δικαίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε θεωρήσει μη συμβατά προς την κοινοτική νομοθεσία τα καθεστώτα ενισχύσεων τα οποία είχε θέσει σε εφαρμογή η Ελλάδα τα έτη 1992 και 1994 για τη ρύθμιση χρεών γεωργικών συνεταιρισμών.

Με την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει, μεταξύ άλλων, μη συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, τις ενισχύσεις (που εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 13 δισ. δραχμών) τις οποίες έλαβε για την αναδιοργάνωση της, η γαλακτοκομική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΓΝΟ.

Σε ότι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουνίου 1993 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί με έγγραφο του τότε Έλληνα υπουργού Γεωργίας για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διαγράψει τα χρέη διαφόρων συνεταιρισμών προς την Αγροτική Τράπεζα που δημιουργήθηκαν από το 1982 έως το 1989.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 1995, υποβλήθηκε από ελληνικό δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε το συνεταιρισμό ΣΕΒΓΑΠ καταγγελία στην Επιτροπή σχετικά με την ενίσχυση που χορηγήθηκε στον εγκατεστημένο στη Βόρειο Ελλάδα γαλακτοκομικό συνεταιρισμό ΑΓΝΟ. Κατά τον καταγγέλοντα, οι ελληνικές αρχές είχαν αποφασίσει να βοηθήσουν, μέσω της ΑΤΕ, τον συνεταιρισμό ΑΓΝΟ να καταβάλει μέρος ή σύνολο των χρεών του, τα οποία -σύμφωνα με την καταγγελία- μπορούσαν να ανέρχονται σε 13 δισ. δραχμές.

Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, ο συνεταιρισμός ΑΓΝΟ είχε τύχει φορολογικών απαλλαγών που χορηγούνταν στους συνεταιρισμούς του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο συνεταιρισμός ΑΓΝΟ επωφελήθηκε μέσω της ΑΤΕ από τα ακόλουθα μέτρα ενισχύσεως:

* 1,381 δισ. δραχμές ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

* 10,145 δισ. δραχμές ως δάνειο για την παράταση της εξοφλήσεως χρέους που οφειλόταν σε σημαντικές καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή ενός επενδυτικού σχεδίου.

* 1,899 δισ. δραχμές στο πλαίσιο πράξεως του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία επιτράπηκε στις τράπεζες να παρατείνουν την εξόφληση των δανείων των πελατών τους.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσέφυγε κατά του ελληνικού Δημοσίου, θεωρώντας ότι η διαγραφή των χρεών άνω των 200 συνεταιρισμών (ή ενώσεων παραγωγών, επιχειρήσεων και γεωργών) μέσω της ΑΤΕ ήταν αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τους κοινοτικούς κανόνες περί ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα.

Επίσης, η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν ήταν συμβατές ούτε με τους κοινοτικούς κανόνες περί ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Τέλος, ασύμβατες με την κοινή αγορά κρίθηκαν και οι ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο συνεταιρισμό ΑΓΝΟ μετά από απόφαση του διοικητή της ΤτΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία τις παλαιότερες αποφάσεις της Επιτροπής και απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Επιτροπής. Τέλος καταδίκασε την Ελλάδα στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024