Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ασχημα τα νέα για τους καπνιστές…

Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ασχημα τα νέα για τους καπνιστές…

Θεσσαλονίκη: Εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να γίνει συνείδηση όχι μόνο ο κίνδυνος που απορρέει από την ασθένεια αυτή, αλλά και η ανάγκη καθιέρωσης της απλής διαγνωστικής εξέτασης στο τακτικό τσεκάπ, ξεκινά η διεθνής ομάδα επιστημόνων της "Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια" (GOLD). Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, Σάββατο, στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να γίνει συνείδηση όχι μόνο ο κίνδυνος που απορρέει από την ασθένεια αυτή, αλλά και η ανάγκη καθιέρωσης της απλής διαγνωστικής εξέτασης στο τακτικό τσεκάπ, ξεκινά η διεθνής ομάδα επιστημόνων της «Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια» (GOLD). Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, Σάββατο, στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

H Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί πλέον την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι ρυθμοί αύξησης της συχνότητας και της θνησιμότητάς της είναι δραματικοί, αλλά πολλοί είναι εκείνοι -γιατροί και ασθενείς- που δεν αναγνωρίζουν ούτε τα πρώιμα σημάδια της νόσου.

Συντονιστής της επιτροπής GOLD στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κ. Νικόλαος Σιαφάκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το βασικό μήνυμα της διεθνούς ομάδας για την αντιμετώπιση της XAΠ «έχει ως αποδέκτες κυρίως τους καπνιστές, οι οποίοι θα πρέπει να μάθουν ότι η ασθένεια αυτή εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και όταν εκδηλώνεται είναι ήδη αρκετά αργά. Αλλωστε, ο διπλασιασμός της συχνότητας της νόσου μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γιατί η ασθένεια πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται ακόμα και από τους γιατρούς».


«O στόχος μας με την εκστρατεία» καταλήγει ο κ Σιαφάκας «είναι να γίνει γνωστό ότι οι επιπτώσεις της ασθένειας αυτής είναι δυνατόν να περιοριστούν, αν οι καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών κάνουν μία σπιρομέτρηση κάθε χρόνο για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι της νόσου. Παράλληλα, οι καπνιστές ανεξαρτήτου ηλικίας που έχουν τα ύποπτα συμπτώματα, δηλαδή δύσπνοια, χρόνιο βήχα και πτύελα, θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό τους».


Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 300.000 ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ενώ οι σχετικοί θάνατοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Mόνο στις HΠA η αύξηση της XAΠ υπολογίστηκε σε ποσοστό 165%.

Η επιτροπή GOLD στη χώρα μας αποτελείται από τους πνευμονολόγους κ. Ουρανία Αναγνωστοπούλου και κ. Πανδώρα Χριστάκη, τον καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Σταύρο Κωνσταντόπουλο και τον πνευμονολόγο αναπληρωτή καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Την προσπάθεια των επιστημόνων προσυπογράφουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NHLBI). Σε πρώτη φάση, επικεντρώνεται σε εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη φάση η προσοχή θα εστιαστεί στους οικογενειακούς γιατρούς και στους ασθενείς.

«Η επίπτωση της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα είναι τεράστια» υπογράμμισε ο καθηγητής, λέγοντας ότι με την αφοσίωση των μελών της διεθνούς επιστημονικής ομάδας και την εφαρμογή του προγράμματος που εγκαινιάζεται, το φορτίο της θα πρέπει να μειωθεί σε όλους τους λαούς, παγκοσμίως».


Γιάννης Δεβετζόγλου

health.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024